От коалиция "Изправи се! Мутри вън!" внесоха искане за проверка дали техни представители са били подслушвани със специални разузнавателни средства в качеството им на опозиционна формация и участници в антиправителствените протести.

Мая Манолова настоя конкретно в нейния случай периодът на проверката да обхваща и кметската кампания в София. Това е начинът да се прътивопоставим срещу замитането на следите, категорична бе тя и допълни, че до формацията е достигнала информация, че се унищожават веществени доказателствени средства, за да бъде потулен скандалът.

В момента очакваме шефове на службите, които са извършвали тези нарушения, да проверят себе си публично, да покажат, че са нарушавали закона - нещо, което няма как да се случи, призна тя.

Спецсъдът отрича да е разрешавал да се подслушва служебният премиер

Спецсъдът отрича да е разрешавал да се подслушва служебният премиер

Съдът определя твърденията на ген. Атанасов и МВР министъра като "внушения"

Манолова обаче заяви, че след като ИСМВ влязат в 46-ото Народно събрание ще създадат анкетна комисия за проверка на скандала със СРС-ата, която всички правомощия да извърши проучване на тревожната информация по случая, тъй като на нея никой не може да откаже достъп до съдилищата.

"В контактите на всеки политик влизат и обикновени граждани, които също имат своите конституционни права. Притеснитеното е, че ако се посегне на конституционно закрепени права, това е индикация, че управляващите могат да направят всичко", обясни тя.

Запитана дали ще им отговорят обективно, Манолова подчерта, че проверка може да бъде извършена, но тя смята, че ще се направи опит за прикриване на следите срещу подобни действия. Оставали обаче регистрите в съдилищата с искания за разрешаване за използване на СРС-а.

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Рашков: ДАНС и ДАТО са подслушвали политици

Според него се унищожават материали...

Следите остават, независимо че в службите се унищожават доказателства, изтъкна тя и допълни, че ако подслушването се потвърди, от ИСМВ очакват да бъдат предприети действия срещу лицата, които са го разпоредили, допуснали и извършили.

"Наясно сме, че подслушването на опозиционни политици може да стане само със съгласието на премиера Борисов. Би било невероятно той да не е знаел за това", посочи още Манолова.

Припомняме, миналата седмица ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" обяви, че има данни, че 32 политици от "Има такъв народ", ДБ и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани от звено "Вътрешна сигурност" на МВР, ГДБОП и ДАНС. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Той заяви и че спрямо премиера ген. Стефан Янев също е било прилагано СРС.

По-рано днес обаче от Спецсъда отрекоха да са издавали разрешение за прилагането на СРС спрямо настоящия премиер.