От коалицията "Изправи се, мутри вън" (ИМВ) предлагат съдиите, прокурорите и следователите да могат да се кандидатират за народни представители и други изборни длъжности, съобщи БНР.

Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени от четирима депутати от ИМВ. Забраната магистратите да членуват в политически партии остава, новото условие е те да бъдат издигнати в рамките на непартийни или граждански квоти или да се явяват като независими кандидати.

Според адвокат Николай Хаджигенов, който е сред вносителите, досегашната забрана е дискриминационна.

"Първо, парламентът има нужда от качествени юристи - съдии, следователи и прокурори. В този момент те са лишени от това си право. И второ - нормата е дискриминационна и противоконституционна." - смята Хаджигенов.

Той е и сред вносителите на поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат ако в досъдебно производство от привличането на определено лице като обвиняем по тежко престъпление са изтекли повече от две години, то да може да поиска преразглеждането му. В тези срокове не се включва времето, през което делото е било в съда. Целта е да не се допуска наказателна репресия срещу отделни лица, които не могат да се защитят:

"Ако за тежки престъпления прокуратурата не успее да повдигне обвинение и да го разследва, значи няма да успее никога. И това е ясно за последните 30 години. Представете си Гешев, Цацаров преди него - това как изглежда, добре ли е?" - запита Николай Хаджигенов.

Ахладова се отчете пред ЕС за реформата в съдебната система у нас

Ахладова се отчете пред ЕС за реформата в съдебната система у нас

Правосъдният министър проведе видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс