Правосъдният министър Десислава Ахладова проведе видеоконферентна среща с комисаря по правосъдие на ЕС Дидие Рейндерс.

Двамата обсъдиха реформата в съдебната система у нас и набелязаха моменти за бъдещо сътрудничество.

Ахладова представи информация за мерките по изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия за върховенството на правото за 2020 г., включително и плановете за реформа относно отчетността и наказателната отговорност на главния прокурор.

Тя информира Рейндерс и за стъпките, предприети от българска страна, за подбор на европейски делегирани прокурори.

Десислава Ахладова чете доклада на ЕК като положителен и обективен
Обновена

Десислава Ахладова чете доклада на ЕК като положителен и обективен

Ясно се очертавали постигнатите резултати от сътрудничеството ни с ЕК

Обсъдена беше също дигитализацията в съдебните системи, като правосъдният ни министър предложените от ресорното министерство мерки в областта на въвеждането на електронно правосъдие.

Тя подчерта, че заложените мерки за дигитализация на съдебната система целят да осигурят максимална прозрачност и ефективност на всеки от етапите на производствата пред съда. Очкванията са чрез тях да се надградят постигнатите резултати в реформата на съдебната система, в резултат на което да се оптимизира отчетността и да се повиши ефективността и прозрачността на органите на съдебната власт.

Двамата се обединиха около позицията, че и занапред електронното правосъдие ще остане един от основните приоритети на ЕС и България.

Комисар Рейндерс изрази готовността на ЕК да окаже техническо съдействие при дигитализацията на основните информационни масиви за гражданите и бизнеса.

ЕП отново обсъжда ситуацията в България
Обновена

ЕП отново обсъжда ситуацията в България

Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията ще заседава утре