Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент отново ще обсъди ситуацията в България, съобщава БНР.

Това ще се случи през утрешния ден, 8 януари.

В заседанието ще участват министърът на правосъдието Десислава Ахладова, заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, председателят на комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева, омбудсманът Диана Ковачева, а също така представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът за правосъдната реформа Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, този път няма да вземе участие в заседанието.

Отлагат изслушването на управляващите ни в Европарламента за януари

Отлагат изслушването на управляващите ни в Европарламента за януари

Не открили преводачи на български език

Изслушването ще се проведе при закрити врата. 

Мониторинговата група е своеобразен инструмент за "бързо реагиране" на ЕП при съмнения за проблеми с демокрацията, основните права и върховенството на закона в държавите членки. В нея влизат 14 европейски депутати, като единственият представител от България е Елена Йончева.

Припомняме, очакваше се заседанието да се проведе през декември 2020 г. То обаче беше отложено по технически причини.

Евродепутатът ни Елена Йончева съобщи, че според групата отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти, изпратени след изслушването им през август, са били незадоволителни.

През август 2020 г. евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Заседанието е на 17 декември

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.