Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент не е доволна от отговорите, получени на допълнителните писмени въпроси от българските власти.

Отговорите бяха изпратени след изслушване през август 2020 г. Информацията е на БНР, които цитират евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

От Еврогрупата отново канят българските управляващи на 17 декември.

През август премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан от групата, но изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други български представители на властта.

Радан Кънев: Резолюцията за България е диагноза, не предателство

Радан Кънев: Резолюцията за България е диагноза, не предателство

На 15 октомври България е трябвало да представи проект за национален възстановителен план

Припомняме, евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.

Елена Йончева: Най-важното е да свалим един самозабравил се авторитарен лидер

Елена Йончева: Най-важното е да свалим един самозабравил се авторитарен лидер

За да успее в каузата, която защитава, човек трябва да има подкрепа от силна партия