Най-важното сега е да свалим от власт един авторитарен лидер, който се е самозабравил и в името на тази цел трябва да обединим всички усилия. В България се водят дебати дали на 28 март не е прекалено рано за избори - смятам, че 28 март е късна дата. Трябваше отдавна да има служебно правителство и Бойко Борисов да си е отишъл.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева от групата на социалистите и демократите, пред журналиста Лили Маринкова на TV1. 

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Заседанието е на 17 декември

Йончева е категорична, че парламентарните избори трябва да са на първата възможна дата, която конституцията позволява. Няма гаранция кога ситуацията с кризата, породена от COVID-19 ще бъде по-тежка - на 28 март или на 28 май, добави тя. Р

Тя смята, че президентът Румен Радев ще прецени каква дата да посочи в указа си, който подготвя за януари 2021 г.

В Брюксел трудно разбираха, когато говорех преди година за ситуацията в България, каза тя. Реакцията в Европейския парламент е - подавайте ни информация, но в крайна сметка е отговорност на всички български граждани дали ще продължите да подкрепяте Бойко Борисов, включително и на следващите избори.

Запитана дали съжалява, че се е превърнала в политик, най-сериозният опонент на Бойко Борисов, Елена Йончева каза - "Осъзнавах, че става дума за битка, защото аз съм човек, който влиза в битки. Винаги съм го правила като журналист. Но смятах, че работата ми в журналистиката, отивайки на места с конфликти и войни, е свързана с риск, а в политиката по-скоро усилията ще бъдат в друга посока. Оказа се, че човек поема най-големия риск в политиката, ако наистина иска да води сериозна битка", каза Йончева.

Според нея, за да успее в каузата, която защитава, човек трябва да има подкрепа от силна политическа партия и силни поддръжници. Иначе тази битка става безсмислена.

В Брюксел Елена Йончева е единственият български представител в мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент. В нея влизат едва 14 европейски депутати.

Ситуацията в България е обект на изследване на групата от лятото на 2020 г. На 28 август премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, но не се яви. Нещо, което преди него не си е позволявал нито един министър-председател, коментира Елена Йончева.

Тя припомни, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо.

Бойко Борисов изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да отговарят на въпросите на европейските депутати. Изслушването им не беше удовлетворително и затова в България бяха получени допълнителни писмени въпроси.

Мониторинговата група не е доволна от отговорите на българските представители и отново ги кани на следващото заседание на 17 декември, каза Елена Йончева.

Припомняме, евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.