Отлагат за януари изслушването на българския министър на външните работи Екатерина Захариева и на правосъдието Десислава Ахладова. Те трябваше да отговарят на въпроси на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона от Европейския парламент на 17 декември.

Информацията е от пресофиса на евродепутата Елена Йончева, която е българският представител в мониторинговата група.

От Европарламента не са успели да намерят преводачи с български език заради новите, по-строги разписания, свързани с пандемията от Covid-19.

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Канят управляващите отново в Европарламента, не харесали първите им отговори

Заседанието е на 17 декември

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова са поканени на повторно изслушване от мониторинговата група, тъй като евродепутатите не са доволни от изслушването им на 28 август.

След него до България са изпратени допълнителни въпроси, но и отговорите от първото изслушване са били незадоволителни.

Припомняме, евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България. След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне.

Също на 8 октомври българският евродепутат Елена Йончева бе избрана за член на Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона в Европейския парламент.