Да не прибързваме с членството в Еврозоната. Това е съвет, който отправи испанският посланик Хорхе Фуентес към България.

Макар присъединяването към Еврозоната да носи позитиви, има и определени негативи, ако страната не е достатъчно подготвена.

Ако се присъедините към еврозоната прекалено рано, това няма да се отрази добре на страната ви", изтъкна посланикът.

По думите му, неминуемо при приемане на еврото за национална валута цените скачат.

Посланикът даде пресконференция във връзка със започналото на 1 януари испанско председателство на ЕС, на която бяха представени приоритетите за следващите 6 месеца.

Посланик Фуентес изброи седем приоритета.

На пресконференцията присъстваха и посланикът на Унгария е у нас Юдит Ланг и временно управляващият посолството на Кралство Белгия в България Катрин Раймайкер.

Причината тримата дипломати да се явят заедно, по думите на Хорхе Фуентес, е идеята ЕС да води последователна политика.

След Испания председателството на ЕС се поема от Белгия, а след това и от Унгария. Затова трите държави още от сега започват да работят заедно.

Първата цел, която си поставя испанското председателство е справяне с икономическата и финансовата криза.

Ще наблегнем както на финансовата криза, така и на кризата в реалната икономиката, посочи испанският посланик.

В този приоритет се включва и намаляване на безработицата, от която са засегнати 50 милиона души в ЕС.

Вторият приоритетза Испания е прилагането на Лисабонския договор, като главната идея е новите институции на общността да се приспособят към европейските реалности.

Третата цел е затвърждаване на позицията на ЕС в световен мащаб. Фуентес подчерта, че подцел е приемането на обща спогодба по енергийните въпроси, както и затвърждаване на резултатите от конференцията Копенхаген, макара според Фуентес, резултатите от нея да не са задоволителни.

Друга подцел към третия приоритет на Испания е подпомагането на развиващите се страни, решаване на проблемите на миграцията.

Фуентес подчерта, че в ЕС са мигрирали 80 хил. деца без родителите си.

Четвъртият приоритет на испанското председателство е разширяването на общността. На този етап ЕС не е завършен, смята Хорхе Фуентес. 21 са страните на територията на Европа, които очакват да се присъединят към съюза.

Според посланика проблемът между Гърция и Македониятрябва да се реши. По думите му в последно време се наблюдава гъвкавост от страна на Гърция относно спора, а за Македония трябва да е ясно, че докато съществува този проблем, пътят й към НАТО и ЕС е отразян.

По повод на друга кандидат членка за ЕС - Турция, той коментира, че има редица фактори, които затрудняват европейската й интеграция.

Ако Турция бъде приета в общността, тя ще стане най-голямата страна членка, а към ЕС ще се присъединят 80 милиона мюсюлмани. „Ето тези въпроси трябва да се обмислят", каза още Фуентес.

Друг приоритет за председателството е воденето на добре балансирана външна политика.

Испания планира да проведе 9 срещи на върха- четири със САЩ, Канада, Мексико, Латинска Америка и държавите от Карибския басейн, две срещи с държавите от Средиземноморския регион и 3 с Евразия, включително с Русия , Япония и АСЕАН.

Шестият приоритет за Испания е България, допълни още Хорхе Фуентес.

Тук се включва присъединяването ни към Шенген и Еврозоната и разрешаването на проблемите с енергетиката.

Всички цели от този приоритет според Фуентес трябва да бъдат постигнати към 2013 година.

Според испанския посланик тези цели могат да се реализират в този срок, защото дори и по-рано да приключим преговорите, ще е необходимо време за ратификация на договореностите.

Седмият приоритет за испанското председателство е прилагането на Лисабонския договор и работата на трите държави.

Испания ще организира месечни срещи по този повод с ключови политически лидери в България, членове на правителството, представители на културните и научните среди.