Американските военни учения "Атлантическа решителност" ще обхванат и Румъния и България в края на март на фона на засилващото се напрежение в района, съобщи електронното издание armytimes.com.

"Мислете за "Атлантическа решителност" като за непрекъсната, целогодишна, поредица от учения от Естония до България", каза ген. Фредерик Бен Ходжис, главнокомандващ  сухопътните сили на САЩ в Европа.

"Атлантическа решителност" стартира през април миналата година в трите балтийски държави и Полша, за да демонстрира ангажираността на САЩ към НАТО, след като регионът бе изправен пред нова, но позната заплаха, пишат от изданието.

За участието си в ученията след включването на Румъния и България общата численост на контингента ще бъде увеличена от сегашните 900 военнослужещи на 1900. През април парашутисти от базата във Виченца, Италия, ще скачат в Румъния и в България.

Американската армия разширява ученията "Атлантическа решителност", за да се чувстват съюзниците да сигурни, каза още генералът. Според него "руснаците незаконно са анексирали Крим и сега те работят, за да внесат разцепление в НАТО, използвайки всички аспекти на националната мощ, за да предизвикат напрежение", добави Ходжис.

"Сигурен съм, че тяхната цел №1 е да разрушат съюза, да вбият клин между САЩ и Европа, а след това, ако могат, да разделят Европа на различните части", заяви още генералът.