Италиански изтребители "Юрофайтър" се присъединяват към българските изтребители МиГ-29 от днес за съвместна охрана на небето над България, обявиха от НАТО.

Част от засилените мерки за охрана на въздушното пространство на западния военен алианс, мисията ще продължи до октомври, допълват от алианса.

Освен осигуряването на сигурността на небето на България, съвместните патрули ще подобрят способността на българските и италианските пилоти да работят заедно. Мисията е също така демонстрация на солидарността между съюзниците.

Юрофайтър Тайфун готови да летят и за България

Юрофайтър Тайфун готови да летят и за България

Европейският многоцелеви изтребител

Съюзнически самолети редовно патрулират заедно въздушното пространство на НАТО. През лятото на 2016 г., например, американски изтребители Ф-15 се присъединиха към българските военновъздушни сили за подобна мисия.

Бойните самолети МиГ-29 на България са част от интегрираната система на НАТО за противоракетна и противовъздушна отбрана от 2004 г., когато България се присъедини към НАТО. Системата защитава въздушното пространство на съюзническите държави и тези, които го използват, допълват от НАТО.