Италия ще изпрати полицейски служители в Тунис, които да блокират притока на нелегални имигранти от тази страна. Италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони заяви, че ще отправи съответните искания към правителството на Тунис. По думите му системата за контрол на емигрантите в страната е „развалена."

Припомняме, италианското правителство обяви режим на хуманитарна катастрофа заради наплива на хиляди бежанци от Тунис, принудени да напуснат страната след т. нар. "жасминова революция" през януари.

Разпоредено бе създаването на специален комитет, който да се заеме с имиграционния проблем.

През последните дни на италианския остров Лампедуза в Средиземно море са пристигнали близо 4000 бежанци от Северна Африка, предимно от Тунис. Само днес островът е приел 8 морски съда с 214 бежанци на борда.

Пристигналите от Северна Африка имигранти се насочват към специализирани центрове в Сицилия и южната част на Апенинския полуостров за установяване на самоличност и получавнае на документи.
 
Припомняме, президентът на Тунис Зин ал-Абидийн Бен Али беше свален от власт на 14 януари след масови протести и властта в страната премина в ръцете на временно правителство. В хода на безредиците от декември насам загинаха 219 души.

Междувременно стана ясно, че тунизийският министър на външните работи е подал оставка.