"Приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС са и наши приоритети. Вие може да разчитате на нас във всяка ситуация, обаждайте ми се за всеки ваш проблем. Оценявам вашия директен подход към всяка тема и лидерската ви роля в Европейския съюз."
Това заяви министърът на външните работи и международното сътрудничество на Италианската република Анджелино Алфано по време на срещата си със заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Българският първи дипломат е на двудневно посещение в Рим, съобщиха от МВнР.

Министър Алфано заяви, че цени високо политическите виждания на премиера Бойко Борисов и го определи като един от силните лидери на Европа. 

"Винаги когато има добра и честна комуникация между министри и приятели е много по-лесно. Ще разчитаме на вас по чувствителните досиета. Имаме обща позиция по европейската политика за убежище.
Нашите две държави заедно с Кипър, Малта и Испания повдигнахме въпроса за мигрантската криза още през 2013 г.
Ще настояваме този въпрос да бъде решаван още в страните на произход чрез разкриване на работни места и образователни програми, за да могат младите хора там да бъдат убедени да не поемат по мигрантските маршрути, рискувайки живота си", заяви министър Екатерина Захариева.

Тя обобщи, че не повече от една-четвърт от мигранти, които пресичат границите ни, са бежанци, а другите са икономически нелегални имигранти. "Подкрепяме разкриването на приемателни центрове извън ЕС", заяви Захариева.

Министър Алфано заяви, че подкрепя българската позиция. Според него е нужен глобален подход към мигрантската криза, който съответства и на принципите на ЕС на солидарност и на споделена отговорност.

След като Захариева представи основния външнополитически приоритет на Българското председателство - интеграцията на Западните Балкани, нейният италиански колега коментира, че като председатели на Берлинския процес до края на годината имат желание да подкрепят интеграционния процес на Западните Балкани.

Наш приоритет е да засилим общата отбранителна политика и социалното измерение на Европа. Това е най-важния отговор на популистите, смята Алфано. "Ако се справим с миграцията и постигнем резултати в социалното измерение, ще потушим огъня на популизма", допълни той.

В отговор българският външен министър заяви, че за да имаме силно социално измерение, Европейският съюз трябва да продължи да акцентира върху кохезионната политика, а финансирането на новите форми на сътрудничество в Съюза в областта на сигурността и отбраната не трябва да са за сметка на кохезионната политика.

Министър Алфано заяви, че Италианската република е трети по големина търговски партньор на България, но би искал страната му да е на първо място. Захариева от своя страна благодари, че Италия е втори дом на близо 100 000 българи, които са се интегрирали добре в обществото.

В рамките на визитата си Захариева се срещна и със Сандро Гоци - държавен секретар по европейските въпроси на Италия. Той представлява страната си на Съвета "Общи въпроси" (СОВ), който българският вицепремиер ще председателства през първата половина на 2018 г.

"Имаме добра основа да работим заедно по време на Председателството, но и след това", каза Сандро Гоци.

Българският външен министър изтъкна важността на периода, в който страната ни поема председателството на Европейския съвет - в края на законодателния цикъл на ЕК, над 200 досиета, триалози, преговорите за Брекзит, въпросите със сигурността и миграцията.

Двамата обсъдиха съвместната си работа по европейската перспектива за Западните Балкани, плановете за реформи в изборните правила за Европарламент след отпадането на 73 депутатски мандата за Обединеното кралство, както и многогодишната финансова рамка.

Припомняме, т.нар. Берлински процес, цели да подчертае ангажимента на ЕС към страните, които се стремят към членство в съюза - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора.

Този петгодишен процес започна през август 2014 г., когато германският канцлер Ангела Меркел и президентът на страната Йоахим Гаук излизат с инициатива за ускоряване на европейската интеграция на страните от региона. Фокусът на инициативата беше поставен върху икономическата и инфраструктурна свързаност на страните, а не върху политическите въпроси.