Италия е поредната страна, която ще признава български документи за самоличност с изтекъл срок, но само за 6 месеца, съобщиха от МВнР.

Уведомлението на нашето дипломатическо ведомство е получено от Министерството на външните работи и на международното сътрудничество на Италия. Условието за признаване на български лични документи е срокът им на изтичане да е в периода 13 март 2020 г. -31 октомври 2020 г. за срок от шест месеца от датата на изтичане на документите.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева ръководителите на всички български задгранични представителства поискаха от държавите, в които са акредитирани, по изключение да разрешават на българите да се прибират в България, дори ако личните им документи са изтекли.

България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи.До момента още 28 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи в периода 13 март - 31 октомври 2020 г. Други 14 страни признават със специални условия или със специални срокове изтекли български лични документи. Пълният им списък е публикуван на официалната интернет-страница на МВнР.Пълен списък на всички държави може да бъде открит на:https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736?fbclid=IwAR18gV9mHam5QhGopzYXIM5VuTUFrsPCT1XkruLrqL8e32ayn1uqRL536NE