Има такъв народ не успя да събере нужния брой подписи за провеждането на референдум за свикване на Велико Народно Събрание и смяна на държавното устройство от парламентарна към президентска република. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов с пост във фейсбук.

Той посочи, че събраните подписи от страната и чужбина са 145 193. Трифонов поясни, че те не са достатъчни, тъй като действащото законодателство изисква поне 400 000 валидна подписа за провеждането на референдум.

Ако бяхме относително нормална държава, примерно - Швейцария, тези подписи щяха да са достатъчни за инициирането на референдуми. Но ние не сме и затова "Има такъв народ" ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация, посочи лидерът на ИТН.

Според Трифонов сегашното държавно устройство не работи добре и е необходимо да има алтернатива. По думите му, ако сега отново не се състави правителство, избирателите отново ще повдигнат темата за президентска република.

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

ИТН се мобилизират с подписи за референдум и за изборите

Явяват се на предстоящите предсрочни избори самостоятелно