Инициативният комитет, ръководен от Слави Трифонов за провеждането на референдум за президентска република внесе уведомление до председателя на Народното събрание. Събирането на подписи започва от утре, 24 януари.

Сега е точният момент, съобщи Ивайло Вълчев, макар и да призна, че е отнело известно време за формулиране на въпроса за всенародното допитване. Очаквахме малко по-рано да го направим, поясни той.

Организация за събиране на подписи ще има в цялата страна. А бланка за подписката ще може да се изтегли и онлайн. Опитваме се да привлечем всички мислещи хора, каза Вълчев. Иначе те са на мнение, че е време да се промени държавното управление, защото парламентарната република е изчерпана.

Инициативният комитет е от 12 човека, каза и Филип Станев. Той е оглавяван от Слави Трифонов. В него влизат и бившите депутати от партията Пламен Данаилов и Андрей Чорбанов.

Засега стана ясно, че "Има такъв народ" ще се явят на предстоящите предсрочни избори самостоятелно. Структурите били в прекрасно състояние, увериха представителите.

За бъдещето на ИТН предстои пресконференция на партията, начело с Трифонов - до края на тази седмица.

анкета

До какво ще ни доведат предсрочни избори?

Виж резултати

До нови избори 44.7%

До нова тройна коалиция 16.5%

До повече демокрация 9.3%

Президентска република 13.2%

Конституционна криза 16.2%

Припомняме и че идеята за президентска република и това да бъде подложено на национален референдум Слави Трифонов издигна през август месец миналата година, когато страната се беше запътила вече към поредните предсрочни избори и когато социологическите агенции предвиждаха изпадането на новата партия от класациите за парламента. Малко по-късно на последните парламентарни избори, проведени на 2 октомври 2022 г., "Има такъв народ" остана под чертата за влизане в 48-ото Народно събрание с 3.83% подкрепа. Така партията се оказа най-големия губещ от предсрочните избори, тъй като в предишния парламент те влязоха с 249 743, а на 2 октомври събраха едва 96 065 гласа.

Формацията около Слави Трифонов вече има един организиран успешно референдум. През 2016 г. те провокираха гласуване по въпросите за прокарване на мажоритарна избирателна система и по въпроса за субсидиите на партиите. На гласуване бяха подложени въпросите:

  1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
  2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
  3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Избирателната активност в националния референдум бе 50,59 на сто, като 0,67% не достигнаха, за да направят резултатите от допитването задължителни.

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Слави Трифонов се съмнява в цифрите от референдума

Обвини ЦИК в чудовищна манипулация