Финансовият министър Асен Василев лъже, като заявява, че няма намерение да се продава земя от държавния поземлен фонд. Това заяви в кулоарите на НС председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

В подкрепа на думите си Йорданов представи официална кореспонденция между Министерството на финансите и Министерството на земеделието, с която от партията са се сдобили и, в която се потвърждава намерението за продажба на държавна земя. Но не през 2024 година, което отрече и Асен Василев преди дни, а през по-следващата 2025 година.

Снимка 643968

Източник: ИТН

"Прогнозните доходи от продажба на земи от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсаторни бонове е в размер на 340 милиона. Тези милиони, които Василев твърдеше, че никога не са били предвиждане", цитира документа Йорданов.

По думите му ставало дума за продажба на 700 000 декара, което е 1/5 от всичката държавна земя, и то на цени много по-ниски от пазарните - по 485 лева на декар.

Друго странно е, че тези процеси се задвижили дни, след като големи американски компании, занимаващи се със земеделие, посетили България, посочи народният представител. И посъветва представителите на медиите - да проучат кой бил най-големият собственик на компенсаторни бонове, който може да се възползва от тази продажба.

Припомняме, че на 27 ноември президентът Румен Радев определи като недопустимо предложението на финансовия министър за разпродаване на поземления фонд. По думите му това е стратегически ресурс на държавата, свързан с националната сигурност, който не може да се ползва за текущи бюджетни нужди. Според него така се отваря и възможност за злоупотреби. Тогава Радев отправи призив към народните представители "да спрат тази авантюра".

Пак тогава Асен Василев нарече твърдението на Радев, че финансовият министър смята да разпродава поземления фонд "фалшива новина". Той посочи, че в закона няма член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд ,няма, няма такива предвидени приходи.

Асен Василев обвини президента Радев, че разпространява фалшиви новини

Асен Василев обвини президента Радев, че разпространява фалшиви новини

Но би било зле, ако държавният глава наложи вето на бюджета