"Има такъв народ" ще прояви постоянство и ще номинира отново Любомир Каримански за поста в БНБ. Това се закани в студиото на Нова телевизия депутатът Станислав Балабанов.

Депутатът отново посочи, че темата за БНБ не е била залегнала в коалиционното споразумение. "Всеки имаше право да издига собствен кандидат. Да изключим всякакви лъжи и спекулации - предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова и ние бяхме толкова предвидими отначало по отношение на нашата позиция", коментира Балабанов.

Той заяви, че съжалява господин Гюров, който се е превърнал в жертва на собствените си партийци, издигнат в последния момент и после пак в последния момент оттеглен.

Станислав Балабанов бе категоричен, че този казус не може да взриви коалицията в момента, но това може да направи темата Македония. И предупреди строго премиера Кирил Петков да прекрати противоречивите изявления за Северна Македония.  След време публичното говорене на господин Петков днес може да се превърне в проблем и той ще трябва да обяснява, предупреди Балабанов.

Официалната ни държавна позиция не е променена, увери Балабанов, но в съвсем друга посока е това, което са правили господин Кирил Петков и неговият външнополитически екип.

В момента слагаме на масата националния ни интерес, посочи още той и заяви, че "Има такъв народ" просто са алармирали навреме.

Иначе Балабанов обясни, че в тази ситуацията на редица кризи предсрочните избори не са изход. Затова и ИТН имат последователно държавническо поведение. "Затова максимално се стремим всички коалиционни партньори да се уповаваме на коалиционното споразумение, което играе ролята на фундамент. Докато то се спазва - се надявам, въпреки различията и публичното говорене, да има консенсус и стабилност в държавата."

Едни предсрочни избори ще задълбочат още повече кризите, поясни Балабанов, макар и да призна, че в последно време има казуси и проблеми, които изострят отношенията в коалицията.

"Логиката е коалиционните партньори в един парламент да се изправим срещу модела, който българските граждани очакват да променим - този на ГЕРБ и ДПС, старото статукво", допълни Балабанов. Според него идеята на коалицията е да се възпротиви на статуквото и да извърши съдебна реформа. Той отрече подкрепата на опозиционни партии да е индикатор за проблеми в управляващото мнозинство. Като нормално и естествено Балабанов определи спада в електоралната подкрепа за партията му в последните социологически проучване: "В такава ситуация всеки ще има проблеми. Който и да е на власт, ще трябва да взима трудни решения. Подкрепата за всяка партия ерозира и аз го отдавам на кризите."

Той обясни, че ИТН е поискала повече места в парламентарните комисии по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси, защото работата на комисиите е била саботирана от липса на кворум.