Ива Митева не пожела в студиото на Нова телевизия на потвърди броя подслушвани граждани и политици от протестите през 2020 г. Тя няколко пъти посочи, че е добре, дори и заради специфичната класифицирана информация, този въпрос да се отправя към председателя на комисията Николай Хаджигенов. Освен това на Ива Митева се наложило по време на заседанието при закрити врата да излезе от пленарна зала и не е присъствала през цялото време. След доста отклонения, все пак Ива Митева потвърди огромния брой подслушвани граждани.

В този парламент границите сякаш бяха преминати - имаше повече гняв, омраза, злоба е изводът на Ива Митева. Далай Лама ни е учил, че гневът е признак на слабост. Като че ли спряхме да бъдем мъдри и всички тръгнахме да се борим за предизборен резултат.

И днес Ива Митева защити решението си да не свика извънредно заседание на парламента. "Не приемам упрека на Христо Иванов като упрек, че е трябвало да съм действала целесъобразно, а не законосъобразно."

По скандала "500k" Ива Митева самата е разбрала какво означава в жаргона това съкращение в тези турболентни дни. Смята, че въпросите трябва да бъдат към Радостин Василев и тези, които говорят за него, т.е. Тошко Йорданов. Нека компетентните органи да си свършат работата, нямам представа какъв е и записът от камерите, на които се вижда влизащата в офиса на Василев Татяна Дончева. Митева призна, че е водила същите разговори със заместник-председателя на НС Дончева, за които става въпрос в скандала, но никакви сделки не са й предлагани. Тя отново потвърди, че не е участвала и в реденото на двете правителства, които предложи "Има такъв народ" в този парламент. "Аз не съм член на партията и съм си гледала експертната работа. Не съм участвала в реденото на кабинети и не съм се интересувала от това."

Много често Ива Митева се е чувствала в пленарна зала сама срещу всички, тъй като в парламента няма стабилно мнозинство. Въпреки това потвърди, че ще се кандидатира за депутат отново от листите на "Има такъв народ". Колебанието й в момента е дали отново да приеме номинация за председател на Народното събрание, тъй като много неща й тежат - на първо място задължителната охрана на НСИ. "Аз не разбирам тези, които нямат право да я ползват, да се опитват да се домогнат до това", каза Митева, която още от днес се е отказала от служебния транспорт и охраната.

За предстоящата предизборна кампания Ива Митева призова да се видят платформите на политическите партии и тогава да започне съревнованието. Според нея "Има такъв народ" ще бъде по-диалогичен и на преден план ще стъпят хора, които могат да преговарят и не са конфликтни. Без да споменава имена, Митева намекна, че ще има сериозни размествания, включително и за адвоката Петър Илиев, около чието име се развихри сериозен скандал.

"Смятам, че ако не се обединим - да си стиснем ръцете и да престанем да се обиждаме, няма как да вървим напред", заяви Митева.

"Нека изчакаме предизборната кампания, да видим платформите и да не се доверяваме много много на социологията."