Народното събрание да не заседава всяка седмица, както в момента, а на сесии и работата му да бъде разделена - комисии, сесии и парламентарен контрол. Предложението на "Има такъв народ" и председателката на Народното събрание Ива Митева е било поставено само на Председателски съвет.

"Не е тестване, поставяме го на масата за дебат и обсъждане, дописваме правилника всеки път и нищо не се развива, искаме да се започне да се работи с обмислени и качествени закони", обясни тя преди днешното заседание на Комисията по правни въпроси, която разглежда промените в правилника за работа на Народното събрание.

"Не е нормална работа по нощите и по няколко часа, виждате какви закони произвеждаме, другите парламенти имат сутрешни, следобедни и вечерни заседания", обясни още Митева. Според нея могат да се търсят всякакви механизми и тя се надява депутатът да започне съвестно да си изпълнява работата.

"Когато сме направили публични заседания на комисии, НС, няма спадащ кворум, има лично гласуване, народният представител ще е дисциплиниран да ходи на работа. Избирателите го гледат и ще се вземат мерки", поясни подробно идеята си Ива Митева. По думите й всички парламентарни групи са се обединили около идеята и не е чула противници. Предполагам, че играе роля и популизмът, но всички народни представител и на Председателския съвет възприемат идеята като разумна и тема за размисъл, уточни още председателят на парламента.

Депутатите единодушно приеха временна комисия за правилника на НС

Депутатите единодушно приеха временна комисия за правилника на НС

Тя ще бъде в състав от 18 народни представители

Сега няма да правим нищо, текстовете в правилника остават така, НС продължава да работи по този начин, въвежда се задължително обществено обсъждане преди законите да минават на първо обсъждане. Митева се надявам с това вече да не се гледат закони за едно денонощие.

Йордан Цонев от ДПС възрази работата на депутатите да се представя на обществото като "лежане на плажа". От думите му обаче стана ясно, че ПГ подкрепя идеята, защото българският парламент бил единственият, който заседава така.

"Има казус, ще се работи ли в комисиите лично, ако се работи, е нужно време, всеки участва в две комисии и те заседават по 3-4-5 часа и, виждате, влиза се в едната, подпис, бягаме в другата. Ако искаме да се прекрати практиката, трябва да се даде ново време. Предложението трябва да се обясни обаче на хората - "че няма да почиваме и лежим вкъщи, ще идваме в 9 ч. на работа и ще си тръгваме в 18 ч., ще има санкции, за който не идва, без заплата, ще има такива неща, ще предложим...", обясни той. И уточни, че ДПС ще се съобрази с общественото мнение заради ниския рейтинг на НС.

На въпроса смята ли го за разумно, Йордан Цонев уточни, че във всички парламенти е така. Направете справка, българският парламент е единственият, който работи сутрин и след това е на комисии. Смятаме го за нормално, но понеже традицията дълго време е била такава, заключи Цонев.

Независимите депутати запазват мястото си в комисии, отпада т.нар. спадащ кворум

Независимите депутати запазват мястото си в комисии, отпада т.нар. спадащ кворум

От ИТН подлагат на сондаж нов ред за работа - да не се заседава всяка седмица

Председателят на Правната комисия от "Има такъв народ" Виктория Василева смята, че това е промяна, която винаги може да бъде внесена допълнително, дори да се продължи да се работи, както досега. "Тази промяна трябваше отдавна да се случи, единствената промяна, която помага за по-добро законодателство, а не да се произвеждат закони на кръпка. Нали не си мислите, че с 2-3 часа работа, ако комисията работи цяла седмица, има време да огледа законът от всички страни, това е само в плюс на законодателството", поясни тя.

На въпрос, ако няма устно съгласие по темата, Василева каза, че от ИТН няма да правят напук и на инат. Важно е парламентът да работи качествено, това не е фабрика за закони, каза тя.

Макар Ива Митева да каза, че всички ПГ са "за" предложението, Мария Капон от "Изправи се. БГ. Ние идваме" коментира, че е имало обсъждане в Председателския съвет и председателят на НС е предложил на групите и на ръководството на НС да се приложи европейски принцип на разделение на седмиците. "Не го обсъждаме, в правилника няма такова. Но ние сме против, обсъдихме го, имаме ясно становище, че ние искаме максимално енергично да се работи в комисии, пленарна зала и по региони. Идеята е да се направи правилник, който да има контрол върху Министерския съвет", поясни Копон.

Анна Александрова и Димитър Главчев казаха, че не са привърженици на идеята на ИТН Народното събрание да работи от седмица на седмица. Според гербаджиите такива промени не биха допринесли за качеството на парламентаризма. "Обществото няма да реагира добре на такъв начин на работа", каза Главчев.

Филип Попов от БСП пък заяви, че е под въпрос дали такъв вида работа ще подобри парламентаризма у нас. "Възможно е да имаме повече време за комисиите, но няма да имаме заседания на Народното събрание. Работата трябва да е ползотворна", каза той.

Ива Митева обаче контрира, че покрай своята докторантура отново прочела трудовете на проф. Петко Стайнов и Стефан Киров. "Плашещо е да видиш, че 1990 г. са писали тези неща, които звучат актуално днес - мания за законодателство, приемане на законите с лекота, противоречиви, нелогични закони и кърпене, те самите са написали, че ги е срам, че са участвали и гласували такива закони", обясни тя.

"През 1989 г. в Учредителното събрание е била тази мода и ние сме още там, въртим се в това законодателство. Самата Конституция има 5 поправки, 4 за съдебна власт и като че ли нищо не сме направили и пак се върнали първата поправка 1993 г.", поясни председателят на НС.

Относно законопроекта тя отново каза, че засега няма да го вкарват като предложение. А за правилника за работа на парламента - два дни има за вкарване на предложения на депутати, понеделник-вторник ще се гледа на комисия и вероятно ще се гледа следващата седмица в зала.