Ръководството на МВР стои с широко затворени очи. И на тези избори имаше купен вот и това е факт. Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции. Това заяви Иван Демерджиев, бившият министър на вътрешните работи и правосъдието, в ефира на БНР.

"Реалната борба с купения вот няма нищо общо с имитацията на такава, на която ставаме свидетели", категоричен е Иван Демерджиев.

Той коментира, че при анализ на някои от секциите се вижда, че гласовете са преливали към две основни партии като даде пример с Благоевград и Кърджали.

В някои секции в Благоевградско се наблюдава, че почти 100% от избиратели са гласувани за ДПС, подчерта бившият шеф на МВР и обясни, че сега вече има рекордна активност в тези области, ако се сравни с тази на предишните избори. Може да се види, че тези гласове се преливат към ДПС. Ярък пример за това е град Белица, кметът на който от ДПС, добави още Демерджиев.

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

Мандатът на 50-ото НС тече от деня на изборите

По думите му има случаи, при които са били подавани "съвсем ясни сигнали" за купуване на гласове, подателите на сигналите са викани, но основната цел е била да се установи откъде те имат тази информация. След това са били викани потенциалните купувачи на гласове, били са питани купуват ли гласове и при отрицателен отговор производства не са били образувани.

Според него настоящият шеф на МВР Калин Стоянов ще запази поста си и при следващото правителство заради "заслугите", които натрупа той, е нормално да запази поста си и в следващото правителство", посочи Демерджиев. 

Макар за Калин Стоянов да е тайна, не е тайна за кои политически сили се купуват гласове и на тези избори купувачите са имали "комфорта да го правят необезпокоявано", допълни още бившият правосъден министър.

Запитан за настоящата политическа ситуация и възможността Делян Пеевски, председател на ДПС, да пише промени в Закона за съдебната власт, Иван Демерджиев каза, че това не е смешно, а е трагично. Той напомни, че през 2014 година същите две политически сили са участвали в друга правосъдна реформа

За направените промени в основния закон на държава той изрази надежда Конституционният съд да приеме обосновано "решение, с което да възстанови накърнения баланс" между държавните органи. Той определи промените в Конституцията като "мъртвородени" и допълни, че е трябвало да бъдат последвани от реформи, на които целта е била неопределена.

Главчев очаква редовно правителство с пълен мандат

Главчев очаква редовно правителство с пълен мандат

Надява се и ЕП да започне да функционира възможно най-скоро