Главният прокурор Иван Гешев внесе искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоконституционност на някои разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ). Тези разпоредби се отнасят до отказите на прокурор за образуване на досъдебни производства, механизма за независимо разследване на главния прокурор и избора на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В искането се представят подробни аргументи за противоконституционността на тези разпоредби. Въвеждането на съдебен контрол за отказите на прокурора за образуване на производства нарушава ролята на съда като независим арбитър и принципа за равенство на страните. Това ограничава правомощията на прокурора и позволява на съда да в суверенните му решения. Също така, въвеждането на съдебен контрол само за определена категория престъпления нарушава принципа за равенство пред закона, пише в аргументите си главният прокурор.

Разпоредбите в НПК, свързани с механизма за независимо разследване на главния прокурор, не са съобразени с препоръките на Венецианската комисия и нарушават конституционния принцип и практиката на Конституционния съд. Въвежда се специална наказателно-процесуална уредба, която действа само спрямо конкретно лице, което е недопустимо, протестира Гешев пред КС, имайки предвид себе си и длъжността, която изпълнява в момента, без такъв контрол да е въведен за председателите на ВКС и ВАС. Измененията в ЗСВ въвеждат различен ред за избор и освобождаване на председателите на ВСС и ВАС и на главния прокурор, което нарушава принципа на равнопоставеност, като за техния избор и освобождаване са нужни 17 гласа, а за главния прокурор - 13 гласа

Също така промените в НПК поставят главния прокурор в по-неблагоприятно положение от останалите граждани и ограничават неговите права - го поставя в по-неблагоприятно положение от всички останали граждани - достатъчно за неговото отстраняване се оказва само законен повод, макар и без достатъчно данни за извършено престъпление.

В искането се посочва и че процедурата за избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) нарушава принципите на независимост и прозрачност. Според НПК, главният прокурор участва в избора на съдии за ВСС, което създава потенциален конфликт на интереси и влияние на прокуратурата върху съдебната власт.

Това нарушава принципа за разделение на властите и възможността за външен контрол върху процеса на избор на съдии. В искането се посочва, че тази практика не е съобразена с препоръките на международни организации и води до нарушаване на принципа на независимост на съдебната власт.

Също така, искането засяга и други разпоредби от Закона за съдебната власт, които са във връзка с назначаването на съдии и ръководители на съдебни инстанции. По същество искането твърди, че тези разпоредби нарушават независимостта на съдебната власт и създават възможност за политически влияния в процеса на назначаване.

Целта на искането е Конституционният съд да разгледа и прецени противоконституционността на споменатите разпоредби и да вземе решение за тяхната отмяна или изменение. Ако Конституционният съд признае разпоредбите за противоконституционни, това би означавало, че те са недействителни и не могат да се прилагат.

След разглеждането на искането, Конституционният съд ще вземе решение и ще оповести своята позиция по отношение на противоконституционността на спорните разпоредби. Това решение ще има значение за бъдещата практика и ще определи правната рамка за назначаването на съдии и ръководители на съдебни инстанции в България.

Припомняме, че миналата седмица, Главният прокурор внесе искане в Конституционния съд (КС) за правомощията на ВСС при изтекъл мандат.

В искането Иван Гешев поставя три въпроса, свързани с Висшия съдебен съвет. Два от тях са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право - председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Третият въпрос, който поставя обвинител номер едно е конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Гешев дава НПК на Конституционния съд

Гешев дава НПК на Конституционния съд

Магистратите продължават да водят дебат относно освобождаването на главния прокурор Гешев