Главният прокурор Иван Гешев ще сезира Конституционния съд за приетите промени на второ гласуване в Наказателно-процесуалния кодекс, а оттам и в Закона за съдебната власт, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Той повтори многократната си теза, че има директна намеса в независимостта на съдебната власт. Тази пряка намеса има много ясни цели - овладяване на цялата съдебна власт първо през прокуратурата. Ако си мислите, че няма да стигнат до другите части от държавата, жестоко се лъжете, предупреди главният прокурор.

По време на заседанието на ВСС, в което магистратите продължават да водят дебат относно допустимостта на второто предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор Гешев, Цветинка Пашкунова взе първа отношение по темата. Тя заяви, че предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор отговаря на формата и съдържанието от вътрешните правила на ВСС. Представени са и доказателства, които няма пречка да бъдат приобщени. Не са налице основания за спиране на производството за предсрочно прекратяване на обвинител номер едно, подчерта Пашкунова, за която е важно магистратите да заявят позициите си във връзка с възражението за натиск и въздействие.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев на няколко пъти призова магистратите да взимат отношение само и единствено относно допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Георги Кузманов заяви, че няма основание да се направи отвод на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Йордан Стоев също не е съгласен да се прекрати настоящото производство чрез отвод.

Той увери, че не му е въздействала нито една политическа партия и няма да подкрепи отвод на процедурата по предсрочно прекратяване мандата на обвинител номер едно.

Атанаска Дишева защити магистратите, внесли предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Предложението има изложение във фактическите обстоятелства, има направена и правна квалификация, аргументира се тя в подкрепа за оставката на Гешев. Не са налице нарушения на процесуалните изисквания на предложението за неговата редовност, добави още Дишева.

Дебатът продължава.