Демокрацията днес е в упадък, в отстъпление. Това заяви бившия лидер на СДС и ДСБ Иван Костов пред bTV по повод представянето на книгата си "Свидетелства за прехода. 1989-1999". Според него днешната демокрация е полуконсолидирана. Костов отчита регрес, който макар че не се усеща само у нас, е силно осезаем за българите.

Запитан дали и днес са в сила думите на Йордан Соколов от 1992 г. , че в България има мафия, Костов припомни, че тогава много хора са го иронизирали.

Всъщност мафията се роди от контрабандата, която беше спорт на всички европейски страни, обясни той и допълни, че тя се е извършвала със старите канали на Държавна сигурност и номенклатурата е започнала да изгражда първите големи натрупвания на пари.

На въпрос дали е загубил битката с мутрите Костов посочи, че дори наивно е смятал, че тя е спечелена. Той беше категоричен, че не става въпрос за битка срещу определени хора, а срещу определени убеждения и обществени нагласи, срещу начина, по който обществото е гледало на себе си. Според него за да бъде спечелена тази битка, са необходими много години и последователност и трябва и следващите правителства да я продължат.

От изборите през 1997 г. ДПС започна да осъществява политиката на "Мултигруп" - голям холдинг, създаден от Държавна сигурност. Това посочи Костов, запитан за ролята на Ахмед Доган по време на прехода.

Около 10% са оцелелите предприятия от масовата приватизация

Около 10% са оцелелите предприятия от масовата приватизация

Номиналът на акциите се изчислява на 2-3 млрд. лв

Той призна, че през този период държава почти е нямало. Имаше стикери, които се лепяха по магазинчетата, и на тях пишеше с три букви кой е охранителят - това беше държавата, обобщи Костов, посочвайки, че "момчетата" от въпросните фирми са били близки до някои политически централи. Той обаче не знаел СДС също да е имала такива момчета.

Относно масовата приватизация Костов заяви, че тя е била изцяло идея на БСП. Според него идеята да се даде нещо на хората при онези условия имала един-единствен аргумент - че в годината на голямата девалвация просто е нямало налични пари, за да се продава срещу пари.

Той подчерта, че още тогава е предупреждавал, че това няма да завърши добре, посочвайки, че става въпрос за политическа измама от голям калибър.

Запитан дали банковият срив от 1996-1997 г. е сравним със ситуацията с КТБ, Костов бе категоричен, че тогава положението е било много по-тежко и се е стигнало до пълна изолация на България.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

Като неспечелена битка Костов посочи тази за децата и подрастващите. Те останаха в състояние на деидеологизация, което ги прави безпомощни да осмислят света около себе си, бъдещата си роля, заяви той, допълвайки, че не бива децата да са свободно пуснати в живота, тъй като това няма да ги направи конкурентни европейски граждани, способни да се борят за добри доходи и да създават високо конкурентна икономика в страната си.

По отношение на "Апартамент гейт" Костов беше лаконичен. Той подчерта, че още от 1991 г. живее в къща, която е построил със собствените си ръце. Костов обясни, че именно обстоятелството, че дълго време в представите на българите е изглеждал като човека, заграбил половината страна, го е мотивирало да напише и книгата.