"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи. Обстановката е мрачна и тревожна".

Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов. Той цитира сп. "Економист", по чиято класация България е на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност. 

Според него искането на оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров е резултат от зловреден популистки синдром на БСП.

Припомняме, оставката на Кацаров бе поискана и от БСП, и от ГЕРБ.

"Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения", каза Костов.

По думите му опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото".

Според Костов недоверието във властите, което се изразява в отказването от ваксиниране, от спазване на мерките, е следствие на принудата.

"Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", обясни Иван Костов.

Първото, което трябва да се направи по време на усилие за овладяване на криза, е да се изяснят параметрите на кризата, каза той. Трябва да се има ясна представа каква е силата на тази епидемия. Някой трябва да помогне и на щаба, и на министъра, и на неговите съветници, допълни Иван Костов.