Едно от големите предизвикателства пред бъдещото правителство ще бъде необходимостта от нов подход за социално подпомагане, прогнозира бившият социален министър Иван Нейков в интервю за Bulgaria ON AIR.

"Няма да има толкова проблеми с пенсиите, колкото ще има проблеми със системата за социално подпомагане. Хората ще очакват подкрепа и големият проблем ще бъде не да похарчим повече пари от миналата година, а да направим такива услуги, за които хората ще кажат: Да, аз се чувствам малко по-добре." - коментира той в предаването "Денят ON AIR".

"Това, което ще бъде голямото изпитание, не е да бъде спряна една криза. Една криза не може да бъде спряна, тя си има собствен живот. Въпросът е да се определи вярно кои хора ще бъдат засегнати от тази криза и да им помагаш на тях. Пари има да се помогне точно на тях." - подчерта бившият социален министър.

Той изтъкна, че е оптимист, защото има нова генерация политици, а и има нова генерация избиратели, които знаят какво искат.

По думите му, голяма част от социалните домове са в състояние да осигуряват качествена услуга, но трябва да се погледне дали не се е променил начинът на живот на хората.

Според него, причината за пожара в дома за възрастни хора в село Рояк ще излезе някоя техническа неизправност.

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село
Обновена

Девет жертви на пожар в дом за възрастни хора в провадийско село

Около 60 души са настанени в социалното заведение

"Това е нещо предизвестено. Една много голяма част от всички подобни места за предоставяне на услуги са в малки населени места в стари сгради. Това е от десетилетия. Всяка сграда има някакъв живот, който свършва в един момент и започват проблемите. Много малко са случаите, в които имаме нови помещения, в които се предоставят съответните услуги." - посочи той.

Бившият социален министър отбеляза, че скандинавските страни са се отказали от това да събират възрастните хора на едно място, а все повече услугите се предоставят в дома на възрастния човек.

"Хората, които живеят в социалните домове в момента имат и храна, и отопление. Бюджетът покрива всички разходи. Времето показа, че едно от белите петна, които трябва постепенно да бъдат преодолявани, е създаването на стандарт или осъвременяването на стандарта на услугите. Когато тези стандарти не се спазват, тогава този, който предоставя услугата, трябва да бъде лишен от това право." - заяви Нейков.

Добавката от 50 лв. - социално подпомагане, а не част от пенсионната система

Добавката от 50 лв. - социално подпомагане, а не част от пенсионната система

Истината е в цената на труда според Иван Нейков