С богата изложба от цъфнала флора и процедурни закачки започна тържественото заседание на новия Столичен общински съвет. Залата, където заседават общинарите и фоайето пред нея по случай тържествен повод бяха превърнати в своеобразна ботаническа градина.

Закачки между управляващи и опозиция предизвика точката от дневния ред за избор на председател на СОС. От ГЕРБ предложиха досегашния Андрей Иванов. От БСП контраатакуваха с номинацията на Георги Кадиев.

Владимир Каролев от НДСВ заяви, че е против Андрей Иванов и затова предложи Валя Чилова от ГЕРБ. Тя си направи отвод. Тогава Каролев предложи Орлин Алексиев от ГЕРБ. След като и той отказа да се включи в битката, Каролев предложи друг гербер - Николай Стойнев. След третия отвод Каролев „миряса" и се отказа да дразни колегите си с нова номинация.

Така в битката останаха Андрей Иванов и Георги Кадиев.

Искаме да бъдем алтернатива на г-н Иванов, заяви преди гласуването Георги Кадиев. Той каза, че е готов да оттегли кандидатурата си, ако от ГЕРБ номинират друг на мястото на Иванов.

В крайна сметка от 60 гласували, с 34 гласа „за " Андрей Иванов бе избран за председател на СОС.  Кадиев получи 17 гласа. Имаше и 9 недействителни бюлетини.

Първит скандал между опозиция и управляващото мнозинство в новия СОС се разгоря след вота за председател на съвета. ГЕРБ не подкрепи предложението на социалистите за зам.-председател да бъде избран Георги Кадиев.
За заместници на новия шеф на СОС бяха избрани Вили Лилков от сините и Николай Стойнев от ГЕРБ.

Знам, че съм им неудобен, заяви пред медиите Кадиев. Според него от ГЕРБ се опитват да натикат левицата в ъгъла и да си назначат удобни опоненти.
ГЕРБ си подбира удобните зам.-председатели, категоричен е червеният общинар.
Запитан кой от БСП-общинарите според него ще бъде удобен на Иванов, Кадиев посочи, че едва ли някой от колегите му е подходящ за тази позиция.
„Няма да отстъпя пред Иванов," категоричен бе той.

Заради казусът „Кадиев" групата на ГЕРБ излезе на извънредно заседание, след което Малина Едрева произнесе „присъдата" - социалистите да издигнат друг достоен кандидат за заместник на Иванов - „човек, който милее и има сърце да работи за София."

Работата в СОС изисква много задълбоченост и много отговорност, с тези думи Едрева мотивира решението на групата на ГЕРБ. Според тях той не спазва правилата за работа в СОС, идва само в началото на заседанията, после си тръгва, а постът на зам.-председател на позволявал отсъствия.

Дал съм всичко от себе си в бюджетна комисия, оправда се Кадиев и допълни: „Получил съм вота на 130 хиляди софиянци."

Аз съм вероятно най-големият кошмар на г-н Иванов и съм доволен от това, изтъкна още Кадиев и се обърна към групата на ГЕРБ с думите: „Не сме очаквали такова поведение от вас."

В началото областният управител на София Данаил Кирилов поздрави в началото новоизбраните общински съветници, изтъквайки, че софиянци очакват от тях упорита ежедневна работа. „Борете се за София и гражданите ще ви уважават", подчерта той и призова: „Бъдете честни към хората."

Той заръча на общинарите да бъдат мъдри и ревниви в защитата на обществения интерес.

Общинската избирателна комисия пък официално връчи удостоверенията на общинските съветници за техния избор. Те положиха клетва и подписаха клетвените си листове.

Общинарите от ГЕРБ - на крака и с бурни аплаузи, посрещнаха кмета Йорданка Фандъкова, която също положи клетва като столичен градоначалник.

Изборите свършиха, време е за работа, заяви тя и благодари на софиянци, дали гласа си за развитието на града.

Йорданка Фандъкова призова общинските съветници за здрава работа в интерес на София и столичани. „Готова съм да работя с всеки от вас, който има добри предложения," заяви тя и допълни: „Добрите решения нямат партиен цвят."

Столичният кмет настоя всеки общински съветник, който има сигнали за нередности да ги подава до нея или до компетентните органи. По думите й корупцията се бори не със слухове и подмятания, а с постоянен контрол.

Ще заложим на строга финансова дисциплина, заяви още тя и обеща с европейски средства да се модернизират градският транспорт, училищата, детските градини и болниците в София.

Ще продължа да разчитам на моя екип, каза Фандъкова. „Да работим със сърце за нашия град," призова тя в края на тържественото си слово. След като положи клетва, кметицата заяви пред медиите, че запазва състава на експертите си, с които е работила досега - Мария Бояджийска, Любомир Христов, Юлия Ненкова, Ирина Савина.

Позицията за местния кмет по сигурността ще бъде съкратена, съобщи още тя. Засега се запазва позицията зам.-кмет по образованието, но на този етап с тази дейност няма да се занимава конкретен човек, а лично самата Фандъкова.

Този повторен избор за мен е двойно по-голяма отговорност. Това заяви новият-стар председател на СОС Андрей Иванов.

Софиянци дадоха гласа си за политиката, водена от политическа партия ГЕРБ, подчерта той и добави, че общинарите от партията на Бойко Борисов ще продължат да работят по същия начин.

Иванов изтъкна, че според него, който и да е бил на неговото място е щял да бъде подложен на същите такива критики, каквито са се изсипали срещу него.

„Чакат ни много сериозни неща за решаване. Нека се опитаме да загърбим политиката, каквато я виждахме в последно време, посочи той.

Шефът на СОС призова колегите си да работят така, че в края на мандата им да могат да гледат софиянци с чувството за изпълнен дълг.

Днешното заседание на СОС бе белязано и с известни „аварии." Копчето на асансьора за 5-ия етаж, където е заседателната зала бе блокирано. Столичанин пък бе дошъл на мирен протест. Той носеше плакат с надпис: „Без гражданите клетва не може."

Общинари, блиц за news.bg

Калоян Паргов, БСП
Ще се борим с корупцията, непрозрачността, спирането достъпа на граждани и с проблемите, които за съжаление последните 5-6г., откакто ГЕРБ са на власт в София, останаха нерешени.
Румен Георгиев, БСП
Основните приоритети, които се залагат в моята работа през тез 4г. ще бъдат детските градини. За мен е важно децата на младите семейства да имат къде да отидат.
Прошко Прошков, Синята коалиция
Ще настоявам непрекъснато за подобряване на отчетността на дейността на комисиите. Продължавам да настоявам да се преразгледа въобще необходимостта от „Софийски имоти" като дружество и да се регламентира ясна и добра стратегия за управление а собствеността на общината, която продължава да се пилее.
Ангел Джамбазки, ВМРО
Премахването на циганските катуни и бездомните кучета по улиците на София, паркинга пред НС, който се превърна в цигански катун. Тези неща са вредни, дразнят хората, натоварват ги и трябва да бъдат премахнати.
Андрей Иванов, ГЕРБ
Столичани могат да очакват от нас това, което са наблюдавали през тези 4г. - ще продължим това, което сме започнали. Нашите приоритети са метрото, детските градини, училищата, парковите градинки. Всичко това, което е част от живота на обикновения софиянец.
Любомир Дацов, НДСВ
Приоритет е по-добро и по-ефективно управление. Слабото място на Софийска община винаги е било ниската ефективност и голяма безполезност. В голямата си част СОС се занимава с дреболии.