"Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от референдумите, които се провеждат в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. То не е и нормално - референдуми, които са в условията на окупация, излизат сигнали, че се ограничава движението на хората, принуждават се да гласуват и т.н.".

Това заяви пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд.

Те се правят не за да ги признае някой, а за да има оправдание руският президент, когато тези части от Украйна бъдат обявени за руска територия. Тънка е разликата дали да блъфира, или наистина да използва ядрения си арсенал, както подчерта, че не блъфира

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

Какво се случва на фронта в Украйна, докато се провеждат референдуми

За украинската страна, от правна гледна точка, нищо няма да се промени след "референдумите"

"Никой, логично мислещ, не предполага, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но виждаме, че войната минава в една фаза, в която Путин няма какво да губи и ще използва всичко, което има на разположение. Не знам дали ще прибегне до тази последна мярка, но ще бъде много зле, ако след това международната общност е изненадана, че се е случило. Така че трябва да има готовност и за такъв вариант", каза Калфин.

Според бившият външен министър на България да се говори за неутралитет на страната ни не е сериозно.

"Ние не сме част от конфликта Русия-Украйна. Путин, след като видя, че не може лесно да се справи с Украйна, вече каза, че воюва с НАТО, със Запада. Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така. Международната общност помага на Украйна да защити територията си. Няма война Русия - НАТО, България не е част от война", обясни Калфин.

Той смята, че и има настроение и в България, и в други страни - да спрем с помощта за Украйна, за да приключи бързо войната, но "това означава Русия бързо да постигне целите си".

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера, иска да сме готови за реакция

Гълъб Донев свиква Съвета по сигурността към премиера, иска да сме готови за реакция

Действията на Русия били недопустими и в пряко нарушение на Устава на ООН

По думите му очевидно идеите на Путин са да разширява територията на Русия. "Не мисля, че има вариант, в който това да бъде прието. И тук вече България не би трябвало да бъде неутрална. Когато се говори за запазване на териториална цялост, не би трябвало да поставяме под въпрос въобще дали България приема този принцип на международните отношения", обясни Калфин.

Русия е загубила огромна част от влиянието си в международните отношения, обясни той.

"Един от проблемите е, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е най-авторитетната организация, която би трябвало да се изказва по такива проблеми, включително запазването на териториалната цялост. С поведението си Русия ликвидира тази функция на Съвета за сигурност, той вече не може да работи ефективно".

По думите на Калфин позицията на служебното правителство на България е ясна и е заявена от външния министър Николай Милков от най-високата трибуна - ООН, заклеймявайки агресията на Русия срещу Украйна.

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Цветлин Йовчев: Клише са призивите България да не се въвлича във война

Никой не иска война в света, освен Путин

Според Калфин призивите за преговори с "Газпром" са несериозни. "Газпром" не държи евтин газ, който да достави на България, това не е опция и няма да бъде алтернатива.

"Газпром" ще използва газа за политическо оръжие и с това някои партии у нас с удоволствие ще се заиграят. Общо взето - ако слушате Кремъл, можете да получите някоя троха, което е обидно за България и не би трябвало да се допуска. Не очаквам преговори с "Газпром" да доведат до резултат и до алтернативен евтин газ за страната ни", каза бившият ни външен министър.

Ивайло Калфин обясни, че в Европа руският газ не може да бъде изцяло заменен, тъй като няма световно производство, което да може да компенсира газа от Русия. "Тя обаче не може да пренасочи доставките си от Европа към Китай и Индия, примерно. По логистични причини Русия не може да го продава там в такива количества", допълни той.

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

Кабинетът ще каже "да" на санкции срещу Русия, не преговаря с "Газпром"

МВР има информация, че мигрантите намаляват

Според Калфин България без ЕС щеше да е много по-бедна и изостанала държава. Ако някой си поставя, че Русия е алтернатива и близки връзки с нея, ще трябва да го разочаровам - няма пример за такава държава освен ако не искаме да живеем като Беларус.

"България няма друга алтернатива, а самостоятелно развитие, без да участваме в ЕС, за нас би било фактор за още по-голямо изоставане. Сега поне имаме всички инструменти, за да се избутаме от последното място, но на най-напредналата общност. Иначе изпадаме в абсолютно друга орбита", каза Калфин.

България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася, освен това тя получава и влияние в световен мащаб, каза Калфин.

Цената на петрола се запазва в осмия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Цената на петрола се запазва в осмия пакет санкции на ЕС срещу Русия

Той "ще бъде насочен към по-важни сектори на руската икономика"