Инструментите на санкциите се изчерпват. Обсъжда се таван на цената на руския газ и петрол, такива мерки могат да се вземат в момента. Това заяви пред БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин.

По думите му санкциите нямат незабавен ефект и никога не са имали. Те се налагат по политически причини. После трудно може да се покаже какъв е резултата от тях, допълни той.

По отношение на големия брой желаещи да напуснат Русия, след обявената от Путин частична мобилизация, Калфин посочи, че Европа би приела руски дезертьори.

Според него обаче по-притеснителна е реториката на Кремъл, която вече не е насочена към Украйна, а към Запада. Не знам до къде ще стигне Путин с предупрежденията си. Човек без избор действа отдалечено от логиката, изтъкна Калфин.

Той заяви, че действията на Русия не са успели да разединят Европа, а точно обратното, обединила са я.

Ивайло Калфин коментира и темата за газовата криза. По думите му Европа ще премине през труден период. ЕС е създаден, за да е солидарен. Тази идея не е изчезнала. Не можем да очакваме обаче изцяло ЕС да ни компенсира за високите цени на енергията, категоричен бе той.

Калфин посочи, че в момента европейската икономика понася тежки удари. В дългосрочен план Русия е големият губещ. Тя губи доверие и най-големия си пазар, каза още той.

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Борел: ЕС готви нови санкции заради референдумите

Мерки срещу руската агресия