Надежда Михайлова бе избрана за вицепрезидент на Съюза за малък и среден бизнес на ЕНП на сесия на Генералната асамблея на малките и средните предприятия в Берлин в края на седмицата.

Форумът избра изпълнителното тяло на съюза, което е с мандат 2007 - 2009 г. Михайлова ще отговаря за държавите от бившия източен блок.

По предложение на Надежда Михайлова СМСП към ЕНП ще бъде организиран форум за страните от Балканите за обмяна на опит и информация за предизвикателствата пред предприемачите от новоприетите членки на ЕС, както и успешното усвояване на еврофондовете.

"На този международен форум ще поканим страни като Гърция, от чиито опит можем да почерпим информация", обясни Михайлова при завръщането си от Берлин вчера.

Според нея за да се намали миграцията сред младите хора, трябва да им бъде дадена възможност да участват или да създадат бизнес.

"Това би могло да се постигне чрез намаляване на бюрократичните пречки пред бизнеса и осигуряване на достъп до финансиране, каквато е и целта на европейската десница", подчерта Надежда Михайлова.

Сред присъстващите на форума бяха Михаел Фучъс, президент на малките и средни предприятия, държавният секретар на икономиката и технологиите Хартмунд Шауер, отговарящ за малкия и среден бизнес. На засилен интерес от страна на присъстващите се радваше докладът на държавния секретар на образованието и науката Томас Рейчъл.