Къде е милионът в български левове, дарен от корейската фирма SDN Company Ltd. лично на бившия премиер Бойко Борисов през 2010 г., попита депутатът от "Атака" Магдалена Ташева енергийния министър Драгомир Стойнев.

Националистите припомниха, че през декември 2010 г. президентът на корейската компания връчва на тогавашния премиер чек за 1 млн. лв. като част от програмата на фирмата за "корпоративна социална отговорност". Сумата представлява дарение към Министерството на икономиката, енергетика и туризма (МИЕТ), а точното й предназначение трябва да се определи от експерти на институцията и корейската компания.

Тогава всички медии запечатват момента, в който представители на фирмата и на Корейската банка за развитие връчват на Бойко Борисов чек, посочи Ташева и попита министър Стойнев как точно е изразходван въпросния 1 млн. лв.

От отговора на Драгомир Стойнев обаче стана ясно, че такава сума не е постъпвала по сметките на МИЕТ. Цели три месеца по-късно тогавашният зам.-министър на енергетиката Евгени Атанасов подписва меморандум, който урежда получаването на средства от корейската компания, но такива така и не идват, подчерта той.

Ташева обаче не остана никак доволна и посочи, че този меморандум, подписан три месеца по-късно може и да урежда съвсем други средства и отново настоя да стане ясно къде е милионът, получен от Борисов. "Ако не можете да ни кажете, заявете го ясно, за да сезираме съответните финансови институции", призова Ташева министърът.

Стойнев бе категоричен, че е странно някой да си прави подобна реклама, а ако наистина пари са получавани, то МИЕТ няма връзка с това и къде и как са изхарчени парите трябва да се изкажат други компетентни лица и органи.

"Не допускам, че корейската фирма и толкова сериозна институция като Корейската банка за развитие са се снимали с чек, обявили са, че дават толкова сериозна сума, а после не са го дали", коментира по-късно пред news.bg Магдалена Ташева.
Те дават този 1 млн. лв, за да може правителството на Бойко Борисов да им разреши да изградят фотосоларни паркове с договори за дългосрочно изкупуване с мощност 42 мегавата, посочи тя.

В периода, в който Борисов получава публично този чек, един парк вече се строи от корейците в с. Самоводене и се подготвя изграждането на втори в гр. Златарица, припомни Ташева и призна, че това прилича на "официален подкуп".
"1 млн. лв от корейците не са постъпвали - къде е милионът?", попита Ташева и призова и журналистите да се включат в неговото "издирване".

Все още пълним джобовете на корейците заради дългосрочното изкупуване на техния фотосоларен ток, настоя тя и попита какво е това, ако не е подкуп.

От "Атака" ще се посъветват с юристи и по всяка вероятност ще сезират прокуратурата, ДАНС или друга институция, които също да потърсят 1 млн. лв, дарени лично в ръцете на премиера от фирма, която в този момент е заинтересовани да получат договор за изкупуване на произвежданата "зелена" енергия.