Родителите ще плащат издръжка на децата си до 25-годишна възраст, които учат във висше учебно заведение и не могат да се издържат от доходите си.

Това решиха депутатите, които приеха изцяло на второ четене Семейния кодекс, съобщи БНР.

Издръжка ще се плаща и на деца до 20-годишна възраст, които учат в средно училище.

Кодексът предвижда и задължения за децата - те са длъжни да уважават своите родители, баба и дядо и да им помагат.

Родителите трябва да помагат финансово и на непълнолетните си деца, независимо дали са работоспособни и могат да се издържат от имуществото си.

Отпадна предложението непълнолетният да има право самостоятелно да иска и да получава издръжката.

Кодексът предвижда и задължения за децата - те са длъжни да уважават своите родители, баба и дядо и да им помагат. Същото се отнася и за отношението на детето към другите членове на семейството и евентуално към съпруга на родителя.

Пълнолетните деца пък са длъжни да се грижат за своите възрастни и болни родители.

Депутатите гласуваха нови норми за осиновяване в Семейния кодекс.

Родител, чието дете е настанено в специализирана институция, без в съдебното решение да има посочен срок, е длъжен до три месеца от обнародването на кодекса да поиска прекратяване на настаняването или промяна на мярката с цел отглеждане на детето в семейна среда.

Същото задължение има родителят и ако детето е пребивавало в институцията повече от година. При неизпълнение на това задължение детето може да бъде предложено за осиновяване без съгласието на родителя.

Припомняме, вчера депутатите гласуваха, че осиновяване без съгласие на родителя се допуска и когато родителят в срок до шест месеца от датата на настаняването на детето в специализирана институция без основателна причина не е поискал прекратяване на настаняването.

Със Семейния кодекс парламентът регламентира и брачния договор. Депутатите не приеха идеята фактическото съжителство между мъж и жена да има правни последици без сключване на брак. Кодексът ще влезе в сила от 1 октомври т.г.