Целият тираж на смолянския вестник „Гайда" е бил иззет от пунктовете за продажба миналия петък. Това заяви главният редактор на регионалния седмичник Емануил Манолов по време на пресконференция в София.

По думите му причината е, че това е единственият вестник в региона и града, който е настроен про-Дора Янкова и в който се публикуват истините за направеното в региона.

Припомняме, настоящият кмет на Смолян Янкова взе първи резултат на местните избори на 23-ти и сега излиза на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ.

Не случайно вестникът е иззет два дни преди изборите за местна власт, заяви главният му редактор.

Според Емануил Манолов това е прецедент в медийната практика на 21 век.
По думите на Манолов вестникът не е ангажиран с политическа сила.

Той обясни, че на една от фирмите разпространители е било направено предложение вестникът да не стига въобще до Смолян, а да бъде спрян по пътя от Пловдив. Изданието обаче стига до Смолян и рано в 6 часа сутринта всички броеве са изкупени.

В Смолян има още три вестника, освен „Гайда", който излиза в тираж 1000, като 800 броя са за град Смолян. Манолов посочи обаче, че случаят е бил отразен само от местното радио и телевизия.

По думите на главния редактор вестникът е позитивен, залага на добрите новини и създава изцяло друга медийна обстановка в града.

Според него 12-те броя излезли досега, явно са разгневили хората, иззели тиража миналия петък, защото това е издание, което има смелостта да застане на друга позиция освен официалната.

Аз се убедих в силата на един местен вестник",заяви Емануил Манолов.
По думите му темата за свободата на словото се пренебрегва, като случаят със смолянския вестник говори за натиск върху медиите.