Разрешава се изпращането на до 10 военнослужещи на длъжности в състава на Противоминната военноморска група в Черно море на територията на Румъния и/или Турция. Това решение взе правителството в сряда, съобщават от правителствената пресслужба. 

Разрешава се изпращането и използването на до 4 (четири) военни кораба (клас фрегата - с екипаж до 153 военнослужещи, клас противоминен - с екипаж до 50 военнослужещи) с щатното им въоръжение.

Изпращането им е в съответствие с графиците за използването и зоната на операцията, определени по реда предвиден в Меморандума за разбирателство, подписан между България, Румъния и Турция на 11.01.2024 г.

До 60 дни годишно ще работи съвместната ни противоминна група с Румъния и Турция

До 60 дни годишно ще работи съвместната ни противоминна група с Румъния и Турция

В Инстанбул беше подписан меморандумът между правителствата на трите държави

Военните кораби ще изпълняват задачи, съгласно Меморандума във вътрешните морски води, териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на страните по Меморандума.

Припомняме, че до 60 дни годишно работи съвместната ни противоминна група с Румъния и Турция. Графикът може да включва не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година.