Разполагането на допълнителни 300 военнослужещи по границата не е свързано с извънредна ситуация, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти, предаде БНР.  

"Приемете го като превантивна мярка. Извънредни ситуации не бих казал, че има. Има известно напрежение в някои от лагерите в Северна Гърция и поради тази причина", обясни военният министър.

Преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, посветено на изграждането на система за киберсигурност, Ненчев заяви, че според него държавата може да реагира адекватно на мащабна хакерска атака:

"Имаме готовност. Най-добрият специалист работи при мен. Имаме изработена стратегия, която, надявам се, съвсем скоро ще бъде приета", обясни той.

Малко по-късно стана ясно, че с повече от 100 души е увеличена охраната по българско-турската граница.

Днес в района на Малко Търново са командировани нови попълнения. Те са от състава на "Гранична полиция“ и от армията.

 От министерството на отбраната заявиха, че като превантивна мярка от днес започва подготовка и предислоциране на военни формирования за изпълнение на съвместни задачи с екипите на  „Гранична полиция“.

Те са за усилване на охраната на българо-турската и българо-гръцката граници. Съвместните патрули ще бъдат насочвани към отделни участъци на границата в зависимост от оперативната необходимост.

Временните мерки са насочени към противодействие на евентуален засилен миграционен натиск.