Председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова разпространи декларация на едноименната партньорска мрежа със 70 управленски мерки за повишаване на доходите на обикновените граждани, подкрепа на бизнеса, демонтиране и ревизия на едноличния модел на управление, съобщи БНР.

Целта е мерките да послужат за основа на бъдеща управленска програма.

В преамбюла на декларацията Манолова подчертава готовност за създаване на широко обединение срещу модела на управление на Бойко Борисов и устойчиво мнозинство на почтените в 45-ото Народно събрание.

Сред акцентите са въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лева на месец и ръст на средната заплата до 2000 лева, както и преизчисляване и увеличаване на пенсиите.

Предлага се временно освобождаване от някои данъци по сектори и забрана за харчене на бюджетния излишък без решение на парламента, таван на работните заплати на мениджърите в държавните дружества и шоково въвеждане на електронно управление, както и премахване на всички гишета с чиновници.

Предвижда се създаването на специална комисия за незабавна ревизия на управлението на Бойко Борисов като министър-председател, както и на дейността на министри и регулаторни органи.

Заложена е съдебна реформа и поправки в Конституцията, въвеждане на активна регистрация и гласуване по пощата, закриване на Института на частните съдебни изпълнители и замяната им с държавни.