Посолството на Израел в България остро осъжда провелия се днес в центъра на София "Луковмарш", въпреки положените усилия за предотвратяването му. Това се казва в позиция до медиите.

Според позицията, "Луковмарш" е нео-нацистко шествие в чест на личност, пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия и език на омразата.

Правото на свобода на словото не включва правото на продължаване на действия, насочени към насаждане на омраза и страх, считат от израелска страна.

„Луковмарш“ се провежда, въпреки забраната на Фандъкова

„Луковмарш“ се провежда, въпреки забраната на Фандъкова

Има засилено полицейско събитие

Силните осъдителни изказвания срещу "Луковмарш" на българското Министерство на външните работи, както и на основните партии, представени в Народното събрание, трябва да бъдат последвани от конкретни действия, за да се забрани веднъж завинаги това ужасяващо събитие да бъде провеждано отново в бъдеще, настояват от посолството.

Припомняме, че със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова бе прекратено по-рано днес провеждането на "Луковмарш".

И този път Столичната община е забранила провеждането на факелното шествие, но тя е била отменена от Административния съд. От Върховната административна прокуратура сезираха общината и СДВР да предприемат мерки за опазване на обществения ред по време на "Луковмарш".

ПП е против провеждането на Луков марш
Обновена

ПП е против провеждането на Луков марш

Пропагандирането на расизъм, антисемитизъм, хомофобия, сексизъм, нямат място в българското общество

Въпреки това събралите се да почетат паметта на генерал Христо Луков се отправиха под засилена полицейско присъствие към улица "Тракия", където има паметна плоча.