Депутатите поспориха по два закона за отбраната и въоръжените сили.

Единият закон е на Министерски съвет и касае отпуските на бащите в армията, а другият е на герберите и касае кадруването в армията. Вторият проект запали парламентарните страсти. Той въвежда изискване за изслушване от Комисията по отбрана към Народното събрание на офицерите, предложени за удостояване с висши офицерски звания, преди разглеждане на кандидатурата им от Министерския съвет.

Според вносителите, изслушването на офицерите от членовете на Комисията по отбрана е стъпка, произтичаща от статута и функциите на Комисията като специализиран орган на Народното събрание. Нейното участие във формирането на отбранителната политика на България и съдействие за прецизното й провеждане предполага адекватна информираност за състоянието и перспективата на развитие на висшия команден състав. С предложението за допълнение на ЗОВС в Комисията по отбрана ще бъде осигурена по-голяма прозрачност на стартиралия процес по удостояване на офицерите с първо и последващо висше военно звание, както и заемането на длъжност, което е оправдано от гледна точка на бъдещите отговорности на представените кандидати.

Опит за политизация на армията заподозря президентът Радев

Опит за политизация на армията заподозря президентът Радев

И отслабване на президентската институция

Изслушването ще бъде проява и стимул за кандидатите да се представят пред Комисията по отбрана на Народното събрание по въпросите на отбраната и Въоръжените сили, да отговорят на поставени въпроси и да развият визията си в изпълнение на бъдещите функционални задължения и отговорности по командването и управлението.

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за постоянния секретар на отбраната са направени за определен човек, веднага се заяде червеният депутат Славчо Велков. По думите му подборът на кандидат се извършва от комисия, след това при утвърждаване на доклада на комисията министърът на отбраната изпраща предложението за назначаване на постоянен секретар на министър-председателя.

Велков поясни, че на 31 май със своя заповед министърът на отбраната Красимир Каракачанов възлага да се извърши подбор за назначаване на длъжността постоянен секретар и посочва кои служители могат да кандидатстват.

Да не се търси политика в предложенията поиска Владимир Тошев от ГЕРБ. В изслушването на генералитета, което предлагаме да се случва в комисията по отбрана, няма нищо политическо по проста причина, че към момента в Комисията има достатъчно брой колеги, които не са виждали жив генерал, отвърна на удара той.

Това запали лидерът на червените Корнелия Нинова, която обясни, че казаното от него било експертен бисер. Тя обвини управляващите, че ударили дъното и копаели надолу. Жалко за парламентаризма, констатира тя.

Тошев пък я атакува с липса на експертност, защото в червените редици вече го нямало Ангел Найденов.

БСП излиза отново с поредното обявяване на война под чуждо име, отново застава в защита на ненападнатия от никого и високо уважавания от Обединени патриоти президент Румен Радев, включи се и Милен Михов от ОП, който защити изслушването на генералитета в ресорната комисия.

Убеден съм, че с отговорен дебат в комисията на второ четене ще постигнем изработването на действащ текст, който в бъдеще да удостои с високата част бъдещите български генерали, да се представят и да бъдат изслушани в Комисията по отбрана, обясни патриотът. За първи път в историята българският парламент ще има отношение към назначаването на висшите офицери в българската армия, подчерта Михов.

Другият проект, който също бе приет въвежда изменение, което ще осигури равни възможности на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителския отпуск, въведен с Директива 2010/18/ЕС, при условията и по реда, въведени в общото трудово законодателство на страната, както и ще се постигне синхронизиране на националното право с посочената директива, което пък от своя страна ще се осигури и изпълнение на препоръката на Европейската комисия.

Изменението на Закона за отбраната и въоръжените сили на България се налага с оглед на привеждането на неговите разпоредби в съответствие с Директива 2010/18/ЕС на Съвета от 8 март 2010 г, за прилагане на Рамковото споразумение за родителския отпуск.