Президентът Румен Радев вижда опити за политизация на армията.

Пред журналисти във Варшава той коментира, че преди повече от четвърт век армията е деполитизирана, а сега има обратен процес.

Изслушване на генералитета в комисията по отбрана подразни червените

Изслушване на генералитета в комисията по отбрана подразни червените

Според Нинова управляващите ударили дъното и копаели надолу

"Ако Комисията по отбрана и парламентът като цяло желаят да имат по-голямо влияние и авторитет върху Българската армия, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидатите, номинирани за генерали", посочи държавният глава в коментар на предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Той предупреди, че съществува риск реализирането на тези промени да отслаби и президентската институция.

Радев благодари на Тръмп за USA частите и общите тренировки

Радев благодари на Тръмп за USA частите и общите тренировки

В речта си в рамките на инициативата "Три морета" във Варшава

В отговор на въпрос за очакванията на президента към работата на новата парламентарна комисия за проучване на избора на нов боен самолет, президентът изрази надежда процесът за модернизация на Въоръжените сили да не бъде възпрепятстван. "Все още не съм наясно как ще работи тази комисия и какви механизми и методика ще използва. Нека заработят и да видим какъв ще бъде техният подход. Надявам се тази комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизиране на Българската армия", призова Румен Радев.

Кандидат за "Дондуков 2" набирал дарения и след кампанията

Кандидат за "Дондуков 2" набирал дарения и след кампанията

Един участник не е отчел разходи, а двама не са се разплатили

Помолен да коментира констатациите в доклада на Сметната палата, според които Инициативният комитет, издигнал кандидатурата му, е набрал повече средства след края на предизборната кампания и има неразплатени задължения към доставчици, Румен Радев заяви, че има празноти в законодателството. Според Радев е необходимо да бъдат поставени равни условия за партиите и инициативните комитети по отношение на сроковете и воденето на предизборна кампания.