СДС настоява председателят на парламента Георги Пирински веднага да свика извънредно заседание на Народното събрание.

"Искаме на това заседание министър-председателят Сергей Станишев да докладва на парламента какви мерки ще предприеме българското правителство в кризисната ситуация", съобщиха от СДС.

"Чухме също от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров искане българския бизнес да спре работа заради прекъснатите доставки на природен газ", се казва в съобщение на партията.

"Заявяваме, че това е цинизъм и политическа безотговорност, която може да бъде извинена само по един начин, с оставката на г-н Димитров", категорични са от СДС.

От партията посочват още, че искат тази оставка, защото работа на правителството и министрите е да защитават българските национални интереси, а не да предизвикват спиране на икономическата дейност.

СДС заявява, че Русия нарушава договора за доставка на природен газ с България. В момента "Газпром" се показва като некоректен партньор.

"По-лошото за нас обаче е че българското правителство се показва като некоректно към българските граждани. Настояваме то да защити интереса на страната и да поиска от Русия незабавно възобновяване на подаването на природен газ", настояват от СДС.

От партията призовават всички производители и потребители, които са потърпевши от спирането на доставките на природен газ, да поискат компенсации, които българското правителство да отнесе към "Газпром".

СДС настоява българското правителство да поиска от Европейската комисия съдействие за незабавно възстановяване на доставките на природен газ за България.