Имам още какво да добавя в електронното управление. Това заяви пред БНР ресорният министър Александър Йоловски.

В момента тече оценката на министрите, но с него все още не било разговаряно. За Йоловски не било важно дали ще остане министър, а да бъдат продължени политиките.

Той имал и изготвен отчет за свършената работа - какви са приоритетите, какви дейности ще бъдат изпълнени и съответно какво трябва да се прави. Йоловски очаква скоро да има яснота по темата.

Според него тезата, че той е виновен за отмяната на машинно гласуване на първия тур на последните местни избори, е изцяло политическа теза, която не почива на истината. Йоловски се оплака и че в последно време срещу него имало доста атаки във връзка с водените политики.

"Основно темата, която е свързана с изсветляването на определен тип обществени поръчки, премахването на секретните обществени поръчки при закупуване на стандартен хардуер и софтуер", коментира министърът. Става дума за някои хора, които на думи приветстват прозрачността и отчетността, но не толкова на дела, изтъкна той.

Припомняме, че Александър Йоловски поиска да му бъде назначена охрана, след като огласи, че срещу него са били отправени заплахи във връзка с възлагане на обществени поръчки. Заплахите били отправени от премиера Николай Денков и депутатите Кирил Петков и Божидар Божанов.

КПКОНПИ дава на СГП казуса с натиска върху министъра на електронното управление

КПКОНПИ дава на СГП казуса с натиска върху министъра на електронното управление

Бившият министър-председател Кирил Петков и бившият министър Божидар Божанов вече са разследвани

Министърът на електронното управление посочи като голям свой успех стартирането на електронния регистър на особените залози. Целият бизнес може да работи с много по-голяма доза сигурност, посочи той.

За електронните извинителни бележки Йоловски подчерта, че това е била много важна задача, за да може да докажат, че две консервативни системи много лесно могат да бъдат интегрирани.

По отношение на електронните рецепти Йоловски е убеден, че скоро ще се премине към пълна електронизация в тази посока.

Министърът съобщи, че се търси решение как хората без електронен подпис да мога достъпват досиетата си. Въпросът за отговорността е основен тук, коментира той и каза, че единият вариант е тази връзка да се прави от личния лекар. "Но защо не подобна услуга да се предоставя от "Български пощи"", попита той и посочи като друг вариант РЗИ-тата или офиси на посредници.

По думите му електронната идентификация е препъникамъкът на българското електронно управление.

"Не трябва да има секретни обществени поръчки в електронното управление. Електронното управление е цивилна дейност, няма нужда да се прибягва до някакви мерки за секретност", смята Йоловски.

Според него отпорът срещу дигитализацията е повсеместен. Много трудна е промяната в начина на мислене.

Изкуственият интелект е бъдещето, заяви Александър Йоловски. По думите му трябва да имаме дигитална администрация, която работи с данни, а не с хартиени документи:

"Работим в тази посока - преобръщане на вътрешния модел на работата на администрацията с махането на документите, преминаването към обработка на данни и тогава вече изкуственият интелект може да бъде използван като средство за оптимизация на процесите."

Александър Йоловски ще помисли сериозно дали да остане министър

Александър Йоловски ще помисли сериозно дали да остане министър

Постът му бил предложен от лице, което е в политическия кабинет на премиера