"Най-сериозната антикризисна мярка е свалянето на кабинета. За мен нов кабинет в рамките на този е утопия. ". Това каза пред БНР Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и депутат в 47-ото народно събрание.

"Може би е най-добре да се помисли дали да няма антикризисен кабинет със срок и с конкретни задачи. Но и за това съм скептик", допълни той и поясни, че не са преодолени натрупаните негативи между партиите в този парламент.

Цонев е убеден, че трябва да има предсрочни избори. Сегашните управляващи ни загубиха време и ни набутаха още по-сериозно в кризите, смята той. С предсрочен вот България ще може да си формира хомогенно идейно евроатлантическо мнозинство, убеден е той.

Според зам.-председателя на ДПС за всеки опитен политик ситуацията с ИТН няма как да е изненада, тъй като конфликтът в цялата коалиция е зреел още от първия ден.

"Оприличавам тази коалиция на маса с четири крака с различна дължина. Тези момчета се оказаха много тежко недоразумение. Вместо да възстановят диалога, те го нарушиха. Не подкрепиха нито едно законодателно решение, което представлява истинска борба с корупцията. Отхвърлиха наш законопроект, с който спираме ин хаус процедурите, които според тях бяха най-голям източник на корупция. За тях корупция е това, в което не участват. Но корупция има там, където има власт", каза Цонев.

Като зам.-председател на ДПЦ Цонев категорично се разграничи от Слави Трифонов и неговата партия "Има такъв народ".

"Ако Слави беше продукт на ДПС, всичките неща миналата година нямаше да се случат. Още юли щеше да има кабинет, който да поеме ударите на кризата. Но те едно си знаят - дойде ли момент да изтърват властта, вадят плашило ДПС", каза Цонев.

Той изтъкна, че като опозиция депутатите от ДПС ще гласуват против актуализацията на бюджета.

"На второ четене ще внесем цял пакет от мерки, които ще бъдат в полза на хората, на бизнеса. В бюджета на управляващите подкрепата не е фокусирана, не е силна там, където е най-нужно... Като изпомпваш пари от бизнеса и хората и после ги връщаш, инфлацията става спираловидна", каза Цонев.

Политикът коментира политиката на премиера Кирил Петков по отношение на Република Северна Македония и пътя ѝ към Европейския съюз. Според него премиерът е направил най-лошото възможно.

"Без да се опре на институциите, той тръгна да решава някакви въпроси сам някъде. Игнорира собствения си външен министър. Политиката на ДПС е, че българският интерес изисква Западните Балкани, дори и Сърбия, и Турция, да бъдат членове на НАТО и на ЕС. Ако всички балкански страни сме членове на един политико-икономичен клуб като ЕС и на военен като НАТО, това гарантира стабилността, мира и просперитета на Балканите. Но може ли това да става за сметка на българския национален интерес? Не!".

Цонев отрече твърдения, че "ДПС имало залитания по руската страна". По думите му ДПС е най-последователната евроатлантическа партия с всяко свое действие.

Според него това е инструмент да държат ДПС извън властта." Превърнаха се от комунистически глашатаи във влъхви на евроатлантизма. И защо? За да осребряват евроатлантизма, а не защото отвътре им идва", каза Цонев.

Според него сега в медиите има едностранно представяне на темите. "Младостта ми мина в онази държава, когато въртяхме копчето на вефа, за да чуем другото мнение. Никога не съм си представял, че ще дойде време, когато другото мнение ще бъде потискано отново. Моето кредо е евроатлантизмът. Може да не съм съгласен с другото мнение, но то трябва да присъства", каза Йордан Цонев.