Вицепрезидентът Илияна Йотова и секретарят на президента по правни въпроси Крум Зарков изразиха пред Комисията по мониторинг към Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) опасенията си от готвените промени в Конституцията на България. Това съобщиха от прессекретариата на президентството.

Според тях въпросните промени ще нарушат баланса и взаимния контрол на властите.

Друга тема, станала е обект на дискусията бе и мониторинга над страната. България е във фаза на пост-мониторинг от 2000 г. и е единствената държава член на Европейския съюз, обект на подобен диалог.

Йотова подчерта, че Съветът на Европа е най-важният орган за защита на човешките права. По думите й обаче в световен мащаб се наблюдава тенденция на отстъпление от извоювани човешки права. Човешките права не са луксозна политика и трябва на всички нива да се работи не с лозунги и препоръки, а с реални и решителни действия за тяхната защита, поясни тя.

По време на срещата беше изтъкнат и напредъкът на България по препоръките на Съвета на Европа по отношение на върховенството на правото в областта на съдебната система, включително и наскоро приетият механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха проекта си за промени в Конституцията

И трите политически сили са се обединили около идеята 24 май да замени 3 март като национален празник