Това е практическата реализация на промените в Конституцията - това поискаха и това получиха. Така коментира пред журналисти в Черна гора вицепрезидентът Илияна Йотова предложеният от Димитър Главчев състав за служебно правителство и днешните консултации на държавния глава Румен Радев с парламентарно представените политически сили.

По думите й оттук нататък отговорността е на номинирания за премиер Димитър Главчев, на министрите, които той е поканил, и на Народното събрание. Йотова призна, че няма никакъв поглед върху работата на голяма част от предложените за министри. Сред тях обаче определено имало и много добри специалисти, като например номинираната за служебен вицепремиер и финансов министър Людмила Петкова.

"Както виждате, ние изпълнихме всички условия на текстовете от Конституцията и желанието на политическите сили да се ускори този процес на преговори, на срещи, за да може, пак по тяхно желание, изборите да са 2 в 1", заяви вицепрезидентът.

Румен Радев обяви избори 2 в 1

Румен Радев обяви избори 2 в 1

Указът за служебно правителство ще бъде подписан във вторник

Според нея, ако Главчев реши да направи промени в предложения състав за служебен кабинет, ще трябва да има много сериозни аргументи за това, защото в противен случай това ще бъде белег на все по-задълбочаващата се политическа криза.

Очевидно този служебен кабинет, така, както е замислен с поправките в Конституцията, е едно много голямо недоразумение, остра бе Илияна Йотова.

Във връзка с критиките, че Румен Радев е избрал за служебен премиер политическа фигура, тя посочи, че Димитър Главчев е единственият от възможните, който се е съгласил. А твърденията от страна на някои партии, че е имало и други желаещи, не отговаряли на истината

Оттук нататък с приближаването на изборите ще се вадят все повече нови и скандални факти в т. нар. коалиционно или некоалиционно управление в последните 9 месеца, прогнозира Йотова. Тя допълни, че за някои партии, въпреки предупреждението на Радев, предизборната кампания е започнала още от залите на президентството.

ПП-ДБ напуснаха взривени "Дондуков" 2

ПП-ДБ напуснаха взривени "Дондуков" 2

Изборът на Калин Стоянов - наглост и провокация

Според нея обвинението на премиера в оставка Николай Денков, че Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) прикрива канали за наркотрафик, е опасно защото, руши и малкото доверие на хората в институциите. Йотова изтъкна, че в своята дългогодишна практика в България и в Европа не е попадала на друг случай с политик, който да говори по такъв начин за службите за сигурност на страната си.

Йотова бе в старата столица на Черна гора Цетине за среща с министъра на културата на страната Тамара Вуйович. Планира се в центъра на града да бъде поставена паметна плоча на Иван Вазов, като може на негово име да бъде кръстена и улица в Цетине. Предвижда се реципрочно в София или във Велико Търново да има паметник или улица, посветена на един от най-значимите черногорски поето - Петър Негош. Обмислят се и съвместни инициативи на България и Черна гора, като например създаване на културен маршрут, включващ стари европейски столици.