Президентът Румен Радев заяви по време на консултациите с парламентарно представените партии за назначаване на служебно правителство, че в следващите два дни партиите ще могат да продължат комуникациите с кандидата за служебен премиер Димитър Главчев. Държавният глава няма да бави политическия процес, за да може каквито промени има в служебното правителство, да бъдат нанесени навреме.

Румен Радев настоя до понеделник да бъде уведомен, ако има промяна в служебния кабинет, а във вторник сутринта ще подпише указа за назначаване на служебно правителство, за да могат предсрочните парламентарни избори да се проведат на 9 юни заедно с европейските.

Радев даде заявка още веднъж, че във вторник ще подпише указа за служебния кабинет, както и указите за провеждането на предсрочните парламентарни избори заедно с европейските избори 2 в 1. "Отиваме на избори 2в1 на 9 юни, да не разкарваме хората два пъти до урните и да спестим средства, на които господин Главчев много държи. Правете честни избори и нищо друго не пипайте", призова Радев партиите.

Радев ще говори и с председателя на 49-то Народно събрание Росен Желязков, за да може служебното правителство да положи клетва в Партийния дом следващата седмица. Още тогава ще се осъществи и приемането-предаването на властта.

Румен Радев поздрави партиите, че са уважили консултациите за служебно правителство.

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, Възраждане и ИТН уважиха консултациите за служебно правителство

ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС, Възраждане и ИТН уважиха консултациите за служебно правителство

БСП обявиха, че няма да участват

Припомняме, че вчера резидентът Румен Радев проведе среща с председателя на ЦИК Камелия Нейкова, като тя потвърди, че комисията ще се справи с избори 2 в 1.

Пет парламентарни партии също споделиха желанието си за вота през последните седмици. В края на март Корнелия Нинова отново потвърди, че БСП одобрява опцията 2 в 1 и се готви за избори. Кирил Петков от ПП-ДБ настояваше многократно да се спестят 100 милиона лева на данъкоплатците и вотът да е 2 в 1.

От ИТН също бяха "За" такова решение, като според Тошко Йорданов така ще има по-висока избирателна активност. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов беше подчертал, че ако има избори, то би било хубаво да са с европейските.

За ДПС избори 2 в 1 са чудесен вариант, но не е добре за държавата, посочи през февруари Делян Пеевски, председателят на парламентарната група на партията.