Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК, за да провери готовността за провеждане на избори 2 в 1 през юни.

Държавният глава изтъкна, че вот 2 в 1 е по-добрият вариант. По думите му така ще има по-висока избирателна активност, хората няма да се разкарват няколко пъти до урните и държавата ще спести финансов ресурс.

Ще се справим. Да, ще се справим, потвърди председателя на ЦИК Камелия Нейкова на директния въпрос на президента Румен Радев дали Комисията ще се справи технически и ресурсно със сроковете за провеждане на избори 2 в 1 на 9 юни.

Преди това Камелия Нейкова изложи различни варианти и рисковете при тях, а също така членът на ЦИК Войнов (БСП) подкрепи притесненията за провеждане на изборите с това, че при различни дати ще има застъпване на предизборни кампании с избори и обявяване на имена на спечелили кандидати при кампания за други избори.

Според Нейкова най-големия проблем при избори 2 в 1 ще е натовареността на членовете на изборните комисии, а и различните срокове за обявяване на резултатите: при изборите за ЕП срокът е до 3 дни за окончателните резултати и 5 дни за имената на избраните, а пък при национални избори тези срокове са съответно 4 и 7 дни.

Държавният глава допълни, че утре, 5 април, ще проведе среща с номинирания за служебен премиер Димитър Главчев, който ще представи предложението си за състав на МС. Президентът подчерта, че след това ще проведе и консултации с парламентарно представените сили.

Няма проблем с дебелината и качеството на хартията за машините. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова след срещата при държавния глава.

Тя поясни, че изискванията на производителя за хартията са предоставени на БНБ, тъй като този орган отговаря за доставките на хартията за вота. Нейкова отбеляза, че хартията е изпитана в две независими лаборатории. По думите й е установено, че тя отговаря напълно на изисквания.

ЦИК проверява за дефектни флашки за машините за гласуване

ЦИК проверява за дефектни флашки за машините за гласуване

Камелия Нейкова не очаква повече работа за СИК при избори 2 в 1 спрямо местния вот