Избори "2 в 1" и избори на различни дати си има своите предимства и недостатъци, заяви пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Такава комбинация не сме имали досега. Има изискване в Изборния кодекс за бюлетините. Те трябва да бъдат в различен цвят на полиграфическата защита на гърба, обясни тя.

Нейкова посочи, че ако изборите са на една и съща дата, ще се спестят разходи - за логистика и транспорт за машините за гласуване и за възнаграждения на избирателните комисии. Тя каза още, че трябва внимателно да се подходи при организацията на изборния процес. "Има различни избирателни права както за избирателите, така и за кандидатите. В изборите за Европейски парламент (ЕП) има изискване за уседналост, в тези за Народно събрание няма. При двата вида избори избирателни секции се разкриват на различни места", отбеляза Нейкова. Тя допълни, че за европейските избори секции извън страната се разкриват в държавите членки на ЕС и в страните с български дипломатическо или консулско представителство като Турция и Великобритания. Двете държави не са в ЕС и затова в тях може да се гласува за български представители в ЕП само в дипломатическите ни представителства. За парламентарния вот секции извън страната могат да бъдат разкрити навсякъде по света.

"Информационно обслужване" опровергава "политически спекулации" на Асен Василев

"Информационно обслужване" опровергава "политически спекулации" на Асен Василев

За 90 избори и референдуми нямало случай на непрофесионално свършена работа

Камелия Нейкова заяви също, че при избори "2 в 1" партия, регистрирана за участие в двата вота, може да запази номера си. "Вероятно ще може да се гласува с една машина и на двата вида избори. Държавата разполага с малко повече от 12 000 устройства за машинно гласуване и повече не могат да бъдат използвани. Ще трябва да се обърне специално внимание на изработването на електронните бюлетини. Няма как ЦИК да не обяви обществена поръчка", посочи тя.

По думите на Нейкова машините за гласуване с дефекти са изключително малко. Централната избирателна комисия е предприела действия за проверка на флашките за машините - тяхната годност, кои дават дефект и каква част не бива да се използват. Тя каза още, че е поддръжник съм на машинното гласуване.

Камелия Нейкова смята, че при избори "2 в 1" работата за секционните избирателни комисии (СИК) няма да е повече в сравнение с местните избори. Тя отбеляза, че вероятно ще има два протокола ще има вероятно. Посочи още, че хората трябва да проверят дали имат право да участват и в двата вида избори, а членовете на СИК е необходимо много да внимават кого допускат да гласува. Според Нейкова най-голямата отговорност при отчитането на изборните резултати носят именно секционните избирателни комисии.

"Сиела Норма": Флашките за машинния вот вече не са много надеждни

"Сиела Норма": Флашките за машинния вот вече не са много надеждни

Фирмата иска или избори 2 в 1, или през две седмици