Вицепрезидентът Илияна Йотова беше гост на откриването на информационния център на Сдружение за толерантност и сътрудничество "Хоризонти", съобщават от пресцентъра на президентството. На сдружението тя подари икона на св. Иван Рилски, българска класика и сборник с песните на Миладинови. Йотова направи коментар по темите за българите в Северна Македония и договора за добросъседство.

"Македонските българи имат гаранция за своята защита в лицето на българската държава. Споделят, че такава твърда подкрепа усещат за първи път от много години насам", заяви вицепрезидентът по време на визитата си в Северна Македония.

Като основен проблем тя изтъкна дискриминация на работното място само защото някой е от български произход и се самоопределя като българин.

"Тревожни неща научихме за преброяването - северномакедонските власти са изисквали български документи. Това изискване не е било предявявано към други етнически групи", посочи Илияна Йотова. Тя отново повтори българската позиция, че се очакват гаранции за правата на македонските българи, като най-сигурната гаранция би била вписването им в Конституцията на Република Северна Македония.

За нов КСНС по темата Македония пита Тома Биков

За нов КСНС по темата Македония пита Тома Биков

И двете кандидатури за нов гуверньор на БНБ са политически

Йотова подчерта, че България очаква ясни резултати, записани в Договора за добросъседство. "Очакваме промяна на определени текстове в учебниците. Очакваме разкриването на архивите, на гоненията на хора заради българското им самосъзнание. Недопустимо е в 21 век поругаването на паметници само защото са на българи", заяви вицепрезидентът. Тя даде за пример неколкократно разрушавана надгробна плоча на български офицер, участвал в освобождението на тези земи през 1903 г.

Запитана от северномакедонски журналист за признаването на македонско малцинство в България, вицепрезидентът го призова да прочете българската Конституция, в която няма записани малцинства.

В Охрид Илияна Йотова посети Дневен център за деца с аутизъм, финансиран от българското правителство. По-рано вицепрезидентът отдаде и почит пред паметника на 15-те загинали български туристи на потъналия кораб "Илинден" през 2009 г.

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

Петков в РСМ: Само обединени, а не по партии, можем да вървим напред

По думите му трябва да обърнем значението на термина "балканизация"