Местната власт е най-важната власт в страната. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова официално откри общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). При увеличението в поредица от кризи прожекторите са далеч от общините, а това е грешка, смята тя.

Тя припомни, че докато царят е далеко, а Бог - високо, то кметът е до хората. Властите трябва да помагат на общините съобразно правомощията си, смята още Илияна Йотова, а особено задължително е това в период на криза. 

Донка Михайлова: Общините почти не присъстват в актуализацията на бюджета

Донка Михайлова: Общините почти не присъстват в актуализацията на бюджета

Социалните институции ще изпитат сериозни затруднения до края на годината

Най-актуалната тема за нея е актуализацията на бюджета. Оказва се, че общините не са партньори на властта, защото властта не искала да се допитва до тях. Отчитам това като грешка, посочи Илияна Йотова. В актуализацията тя не виждала мястото на българската община. Властта не си общувала с общините за оперативните програми, а вече се бавим. Няма комуникация с кметовете за Националния план за възстановяване, по думите й.

Тя благодари на кметовете за начина, по който се справили с бежанската криза от Украйна. Като тихо герои си свършихте работата на място, отчете вицепрезидентът. Нямахте нужда от видеозаписи, а да си свършите работата на място, отчете Йотова, подчертавайки, че кметовете се справили въпреки властта. Тя се надява, че ще се стигне до истинска децентрализация.

В ПП обсъждат да се въведе мандатност за кметове и общински съветници

В ПП обсъждат да се въведе мандатност за кметове и общински съветници

Инициативата е на "Социалдемократите"