Ограничаване на мандатите за кметове и общинските съветници. Така промяна предлагат от ПС "Социалдемократи", един от коалиционните партньори на "Продължваме промяната". От "Социалдемократите" смятат, че с такова ограничение на мандатите може да се пресече феодалното установяване на личности дълго време на позиции, както и да се намалят корупционните практики. Предложението не е законодателно съгласуване, както и не е подкрепено от мнението на юристи включително и за това дали то не противоречи на Конституцията. Предложението ще бъде внесено в парламента до средата на март, а до тогава те се надяват да съберат мения.

Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници", представи инициативата Елена Нонева, председател на Политическо движение "Социалдемократи", на дискусия в БТА.

Две са групите предложения - едното е кметовете и общинските съветници да имат право на два последователни мандата, последвани от прекъсване, след което могат отново да подновят кандидатиренето си и съответно мандатите. Има и по-твърд вариант - избираемостта се ограничава до два мандата.

На организираната в БТА дискусия се включи представител на другия коалиционнен партньор Настимир Ананиев, депутат и шеф на регионалната комисия в НС, както и кметове.

Ананиев подкрепя принципно идеята за мандатност, но според него е по-важно да се въведе възможността кметове и общински съветници да бъдат отзовавани. Въпросът е по какъв начин да става това. Електорнното гласуване би могло да позволи и отзоваване - избирателите да свалят доверие, дадено по време на избори, а самото отзоваване да става при натрупване на процент изтеглили гласа си.

В България има огромен проблем в местната власт", смята Настимир Ананиев.