"Необходимо е целево финансиране за планинските региони", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на публична дискусия "Планините - неоцененото богатство на Европа", в курорта Семково, община Белица. 

Вицепрезидентът коментира, че преди една година е имала една мечта, следващата година да има по-хубав път и още повече млади хора в Семково и мечтата се е изпълнила. По думите на Йотова ясно се е чул гласът на малките общини, че без финансиране от Европа е невъзможно да се развиват. "Крайно време е България, особено като председател на Съвета на ЕС, да защити слаборазвитите, отдалечени и труднодостъпни региони", заяви тя.

"Българските планини притежават истински потенциал - перспектива за развитие, но същевременно с това и много непреодолени към този момент предизвикателства", подчерта вицепрезидентът. 

"Повече говорим пред медиите за демографската криза, за обезлюдяването, отколкото да работим за решаването на тези проблеми. Белица е пример как малка община може да работи така, че да задържи младите хора", коментира Йотова. Прекрасните писти за младите хора са тук в Семково и няма друго такова място в тази част на Европа, коментира вицепрезидентът.

Туристическа зона "Семково" има уникалния шанс за се превърне в международен младежки и академичен курорт, заявиха по време на дискусия ректорите на Техническия университет и УАСГ, които заедно с общината искат да създадат сдружение за стопанисване и развитие на курорта. Спънка към този момент е собствеността на земята, която е държавна.

"Да подскажем на държавата, че това е част от Белица и територията, която е тук - тя е 114 хектара, да стане общинска", обясни кметът на Белица Радослав Ревански.

"Днес се обръщам с призив да задействаме българските институции и да бъде въведено означението "планински продукт", което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас", коментира и евродепутатът Момчил Неков.

Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.